05
sep
09

Jazz repertoire: “Nummers die niemand speelt”

Enige tijd geleden raakte ik in gesprek met naamgenoot en good old tenorsaxofonist Bob Rigter en vader van de bekende saxofonist Simon Rigter. Dat was tijdens een jamsessie in het Cafe van Rooie Kees in Burgerveen.  Wij spelen daar regelmatig op de sessies, Bob op tenor, ik op drums.  Aanleiding was Bob’s opmerking over “nummers die niemand speelt”. Als voorbeeld gaf hij het nummer “If there is someone lovelier than you”. Dat maakte me nieuwsgierig, dus ging ik op zoek naar informatie over dit nummer. Waar kwam het vandaan ?  Al snel vond ik het nummer op de  CD “Settin’ The Pace” van John Coltrane, een prachtig nummer, opgenomen in 1958. En het bijzondere is, er lijkt iets te ontbreken qua aantal maten in melodielijn maar toch klinkt het logisch. Coltrane speelt het ge-inspireerd en in medium tempo.

Google is dan het medium bij uitstek om verder te zoeken. Het nummer werd gecomponeerd door Arthur Schwartz, geboren in 1900 in New York en een bekend componist. Wellicht zijn bekendste werk is “What a wonderful world” dat we allemaal kennen in de uitvoering van Louis Armstrong.  Samen met tekstschrijver Howard Dietz ( blijkt ook de ontwerper te zijn van Leo the Lion, het bekende MGM logo)  vormde hij jarenlang een bekend componisten duo. Als je verder zoekt, blijkt dat inderdaad verder niemand dit nummer heeft uitgevoerd, met uitzondering van, jawel, Perry Como. Op You Tube vond ik een zwart-wit opname van Como uit de jaren vijftig, waarin hij dit nummer uitvoert. Zijn show werd gesponsord door een sigarettenmerk, en Perry zingt dit nummer, met uiteraard een gesponsorde sigaret smeulend in de hand. Zou tegenwoordig niet meer kunnen.

Maar wie heeft het verder uitgevoerd ? Bijna niemand, hier en daar nog wat musici met spaanse namen, maar dat is het. En het is een prachtig nummer, Bob Rigter speelt het nu regelmatig op de sessies bij Rooie Kees. Met dank aan John Coltrane (Settin’ the Pace, Label Prestige OJC20 078-2)

Zijn er jazzliefhebbers die nog meer van dit soort onbekende nummers kennen ?


0 Responses to “Jazz repertoire: “Nummers die niemand speelt””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: