23
sep
09

Jazz Orkesten: Ernst van ’t Hoff

Bob van Eekhout Senior / Ernst van 't Hoff Big Band

De Ernst van ’t Hoff Big Band met Bob van Eekhout Sr. op drums. Achter de vleugel in wit jasje de orkestleider.

Op een avond in het voorjaar van 1942 speelde mijn vader Bob  van Eekhout Senior met een combo “The Millstones” in een club in Breda. De naam van de club weet hij niet meer, wel dat er zand op de grond lag. Hij was toen 25 jaar, speelde drums in de combo met o.a. John Meulesteen op bas, Henk ten Hove op sax en Karel van der Velde ( die zou later bij de Skymasters furore maken) op gitaar.

Tot verassing van de musici stapte die avond de beroemde orkestleider Ernst van ’t Hoff himself de club binnen, leider van de toen toonaangevende big band met zijn naam. Ernst stond ook wel bekend als King Of Jazz. Nadat hij ging zitten luisterde hij aandachtig naar de musici die uiteraard er een schepje bovenop deden toen ze in de gaten hadden wie er binnen was. Na het optreden stapte Ernst op mijn vader af of hij na afloop op zijn hotelkamer wilde komen. Bob Sr. stond perplex dat deze muzikale grootheid dat aan hem vroeg.

Op de hotelkamer aangekomen gaf Ernst een compliment over zijn spel en vroeg of hij arrangementen kon lezen. Dat was geen probleem want mijn vader speelde ook piano en had jarenlang les gehad. Hij vertelde Ernst verder dat hij ook de volledige Buddy Rich studie “Modern interpretation of snare rudiments” had gestudeerd.

En toen gebeurde wat hij hoopte en nauwelijks kon geloven, diezelfde avond werd hij aangenomen bij het orkest van Ernst. Dat kwam goed uit, want het drie maanden contract in Breda liep de week daarop af. Bob Sr. werd de opvolger van drummer Aldert Dekker die niet meer voldeed zo bleek later.

De eerste repetitie werd een ramp. Bob Sr.  kwam te laat met de trein en de nog aanwezige Aldert Dekker wilde hem niet op zijn drum laten spelen,daar kun je je iets bij voorstellen gegeven de situatie. Noodgedwongen ging hij met alleen z’n eigen snaredrum op een stoel (!) de repetitie in.

In het jaar dat volgde was het een drukke periode met tournees in het buitenland, optredens in eigen land waaronder het Concertgebouw, en plaatopnames. Voor een jonge drummer van 25 natuurlijk een prachtige ervaring en hij zat opeens in de top van de Nederlandse muziekwereld.

Maar er waren ook minpunten. Bob Sr. kon slecht tegen het lang van huis zijn en de sfeer in het orkest was soms om te snijden. Samen met trompettist en kamergenoot Wim Kat had hij een prima relatie, maar er was gedonder. Sommige dames van de musici hadden andere dan muzikale interesse in Ernst, dat gaf problemen.  Een andere goede collega, trombonist en arrangeur Jan Kouman, werd min of meer door de anderen genegeerd. Ook de moeilijke omstandigheden waaronder het orkest in Duitsland moest spelen, deden geen goed.

Voor zover we kunnen nagaan is mijn vader midden 1943 uit het orkest gestapt omdat hij andere aanbiedingen had. Maar er zijn opnames bewaard gebleven, waaronder 8 tracks met Bob Sr. op drums opgenomen in het Brusselse Paleis der Schone Kunsten in December 1942. Het Nederlands Jazz Archief in Amsterdam heeft de opnames op CD uitgebracht en zijn in twee delen te verkrijgen (www.jazzarchief.nl).

De foto in dit artikel is genomen tijdens een concert in Groningen (datum niet bekend) door een fan. Naast Bob Sr. op drums staat links Nijs de Leeuw op contrabas, rechts Hans Vlig op gitaar. De man met de witte smoking achter de vleugel is Ernst van ’t Hoff.

Mijn vraag is: zijn er nog ex-bandleden van het orkest of kinderen die wellicht prive foto’s uit die tijd hebben ?


4 Responses to “Jazz Orkesten: Ernst van ’t Hoff”


 1. januari 17, 2011 om 9:50 pm

  Ik heb dit vandaag nog even met m’n vader gechecked maar het klopt. Hij kende Karel redelijk goed, ze gingen ook wel eens zeilen in Friesland, waar ze gewerkt hebben. Jaren later toen mijn vader bij Christiani zat ontmoetten ze elkaar weer in de AVRO studio, toen Karel bij The Skymasters zat. Ik hoop dat u dit kunt gebruiken.

 2. 2 emiel matthijs
  juli 11, 2011 om 8:42 am

  heb nog een oude originel foto van uw orkest

 3. 3 Silvia van der Horst
  september 19, 2014 om 3:27 pm

  Misschien is dit item al lang gesloten maar ik geef toch een reactie. Nijs de Leeuw (contrabas) was mijn oom. Hij is in 1958 naar Canada geëmigreerd en daar in 2003 gestorven. Ik heb nog foto’s van hem en wat overige informatie over zijn werk al muzikant.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: