30
nov
09

Meet The Hi-Lo’s !

The Hi-Lo's

Op de immer durende zoektocht naar repertoire voor ons trio stuitte ik op een You Tube filmpje van Frank Sinatra en the Hi-Lo’s uit waarschijnlijk 1956. Een authentiek filmpje van de toenmalige Frank Sinatra Show waarbij deze heren op magistrale wijze “I’ll  Never Smile Again” van componiste Ruth Lowe uit 1939 vertolkten. Sinatra en het Tommy Dorsey Orkest hadden ooit met dit nummer  in 1940 hun eerste nummer 1 hit in Amerika gescoord. Ruth Lowe was een Canadese componiste die het nummer geschreven had nadat haar man na een huwelijk van slechts een jaar overleden was.

De Hi-Lo’s, wie kent ze nog ? Ik kende ze uit de zestiger jaren van de vorige eeuw, omdat wij thuis een plaat (zo heette toen een LP) van ze hadden. Toen ik hun zeer authentieke geluid op You Tube hoorde was dat beslist een feest der herkenning. Opgericht in 1953 door de Amerikanen Gene Puerling, Bob Strasen, Clark Burroughs en Bob Morse vomden deze zangers een” Close Harmony groep”, wat in die periode opgang deed. Men kende bijvoorbeeld ook de Four Freshmen, een zanggroep die van grote invloed was op Brian Wilson, leider van The Beach Boys. De Hi-Lo’s hadden zich zo genoemd vanwege de grote lengteverschillen tussen de leden en vanwege de verschillen in hoogte van hun stemmen. Die liepen van Gene Puerling (bas) naar Clark Burroughs die een G haalde boven de hoge C, onwaarschijnlijk maar waar.

De oorsprong van close harmony groepen gaat terug naar 1927, toen de “Comedian Harmonists” werden opgericht. In het voorjaar van 2006 hoorde ik voor het eerst van deze groep toen een aantal Nederlandse klassieke zangers het repertoire van deze zanggroep van stal hadden gehaald voor een exclusieve uitvoering voor het koninklijk huis die op TV werd uitgezonden. The Comedian Harmonists was een Duitse mannelijke zanggroep, opgericht door Harry Frommermann en bestond uit vijf zangers en een pianist.

Hun specialiteit was het met een komische noot brengen van uit het Amerikaans vertaalde nummers naar het Duits, op basis van uitgebalanceerde en vaak zeer complexe zang arrangementen. Zo werd “Night and Day” vertaald in “Tag und Nacht”, “Weekend and Sunshine” (bij ons beter bekend als “Happy Day’s are here again”) vertaald in “Wochenend und Sonnenschein”. Maar ze brachten net zo gemakkelijk “Creole Love Call” van Duke Ellington als ” In einem kuehlen Grunde” een prachtig oud Duits volksliedje over een verloren liefde. De groep werd wereldberoemd tot in Amerika aan toe maar moest in 1934 worden opgeheven op bevel van de nazi’s, aangezien drie van de vijf  zangers van joodse afkomst waren. Gelukkig is op You Tube veel van hun materiaal bewaard gebleven.

Comedian Harmonists 1930

Terug naar de Hi-Lo’s. Vanaf het begin in 1953 legden de Hi-Lo’s zich toe op het zingen van jazz materiaal met arrangementen van Gene Puerling die de groep op eenzame hoogte bracht met virtuoze vocale acrobatiek. Door de vaak complexe muziek kende de groep geen grote commerciele successen en had nimmer een echte “chart”  hit. Wel goed verkochte albums voor de liefhebbers. Pas in 1956 brak de groep door toen het een contract kreeg bij Columbia Records en 100 000 exemplaren verkocht van de LP “Suddenly it’s the Hi-Lo’s”. Hun populariteit nam grote vormen aan en ze kregen veel optredens in Amerikaanse TV shows, commercials en films en werkten met de groten in de Amerikaanse muziek business van die tijd zoals Nat King Cole, Rosemary Cloony (tante van George), Peggy Lee en Frank Sinatra.

The Hi-Lo's

Zoals zoveel artiesten gingen de Hi-Lo’s ten onder door de Britse pop invasie in 1963 en de groep verdween uit het zicht. Maar ze hadden veel opnames op hun naam staan met geniale zangarrangementen en swingende jazz. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw maakten ze een come-back en hebben nog vele jaren in Amerika gewerkt.

Van de originele bezetting is op dit moment alleen nog Clark Burroughs in leven. De Hi-Lo’s laten  als zanggroep een overweldigende  muzikale erfenis na die tot op heden nog niet geevenaard is.

The Comedian Harmonists:  ” Ohne Sonne / Stormy Weather” – http://www.youtube.com/watch?v=eVfH8li3GpE

The Comedian Harmonists:  “In einem kuehlen Grunde” – http://www.youtube.com/watch?v=XkOJdk4FMWg

The Comedian Harmonists:  “The Continental” – http://www.youtube.com/watch?v=UTn3KXRxVWM

The Hi-Los Website: http://www.thehi-los.com

The Hi-Lo’s and Frank Sinatra: “I’ll Never Smile Again” (Ruth Lowe), The Frank Sinatra Show –

The Hi-Lo’s: “Of Thee I Sing” (George Gershwin) – http://www.youtube.com/watch?v=LXtf-Nu-0AM


4 Responses to “Meet The Hi-Lo’s !”


 1. 1 peter van schooten
  januari 6, 2012 om 11:30 pm

  Ik heb na 32 jaar mijn oude draaitafel weer operationeel gemaakt. In mijn platencollectie vond ik een Plaat van de Hi-Lo’s, The Hi-Lo’s in STEREO, uit 1958. Ik kocht deze plaat ooit in een opruiming voor drie gulden vijfennegentig. Ik was totaal (opnieuw) verrast door de vocale prestaties van de heren, ik was het door het cd-tijdperk kwijt, maar nu geniet ik hier weer mateloos van!

  Peter van Schooten

  • januari 7, 2012 om 9:08 am

   Wat een geweldige vondst ! De blogpost over de Hi-Lo’s die ik geplaatst heb is veel gelezen dus kennelijk zijn de heren nog immer populair bij hun fans.Veel luisterplezier gewenst !

  • 3 Henk Bijkerk
   maart 8, 2012 om 11:23 am

   Hallo, ik was destijds samen met mijn broer een enorme fan van de Hi-Lo’s. Helaas is het enige cassetebandje wat ik destijd van een plaat had opgenomen tijdens mijn verhuizing verdwenen. Verkeerde opruimwoede denk ik. Mijn broer werd destijds enorm geinspireerd door de Close Harmony rage in de jaren 60 en heeft zelf een zeer verdienstelijke vocal group geleid ” de Famondio Singers” en later nog een kwartet gevormd “De Misty Four” genaamd. Hiervan is ook nog een plaatopname gemaakt welke in mijn bezit is (inmiddels CD).Blijft natuurlijk het feit dat de fenomenale HI-Lo’s eigenlijk nooit echt zijn ge-evenaard. Ik zou dolgraag nog een opname van hun willen hebben. Is het mogelijk dat u e.e.a kopieert en mij toezendt?
   met vriendelijke groet
   Henk Bijkerk

   • 4 peter van schooten
    maart 10, 2012 om 10:39 am

    Dag Henk,

    Dank voor je reactie! Ze zijn inderdaad fenomenaal, die Hi-Lo’s daar heb je groot gelijk in…Echter ik beschik niet over de mogelijkheden om op te nemen . Wat ik wel gezien heb is dat de cd’s van de heren gewoon in de handel verkrijgbaar zijn. Misschien moet je eens een kijkje nemen bij bijvoorbeeld Bol.com.

    Succes en groeten, Peter


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: