18
feb
10

Agenda: Robeco Zomerconcerten

Deze week viel de brochure van de Robeco Zomerconcerten weer in de bus.

Die brochure raakt de echte jazzliefhebber direct, mij althans wel.  De openingszin  bijvoorbeeld: “Jazz is hip en happening” bekt wel lekker en de opmerking dat dit komt door de talenten van eigen bodem is helemaal waar.

Al jaren kom ik op deze concerten, samen met mijn zoon, ook wel met mijn vader maar die wordt nu wat te oud (92). We hebben ons vaste programma. Vanuit Badhoevedorp zijn we in twintig minuten bij de parkeergarage van het Olympisch Stadion. Sowieso een feest om dat stadion weer te zien omdat daar de hele grote Ajax successen zijn geboekt in de jaren zeventig van de vorige eeuw en daar ben ik heel veel bij geweest. Altijd denk ik hier even terug aan Cruijff, Keizer, Swart, Muehren, Neeskens, Rijnders, Suurbier, Krol, Blankenburg (daarvoor Vasovic), Hulshof en Stuy. Ik denk dat als ik ooit dement wordt ik in ieder geval deze opstelling nooit vergeet.

Van de parkeergarage krijgen we een gratis (!) OV chipkaartje en gaan we op lijn 16 naar….. Cafe Loetje in de Johannes Vermeerstraat. En natuurlijk omdat daar al sinds mensenheugenis de beste Ossehaas van de stad wordt geserveerd, lekker met friet en een bakkie sla met spekkies. Slechts vijftien euri’s en ondertussen vast de voorpret van wat komen gaat in het Concertgebouw.

Want daar spelen de Robeco Zomerconcerten zich af. Als ik naar de  zomerconcerten ga, dan naar het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, ook wel bekend als het JOC. Onder leiding van Henk Meutgeert speelt daar de vaderlandse top van jazzmusici. Als ik de zaal binnenkom wordt ik al helemaal zweverig van opwinding. De instrumenten die op het podium al blinkend klaar staan, de sfeer van de zaal, het publiek dat binnenkomt, de zwarte vleugel waar Peter Beets achter gaat zitten, vol verwachting klopt ons hart.

De concerten van het JOC zijn daarom zo mooi omdat Henk Meutgeert elke keer weer een thema kiest dat zich richt op twee beroemde orkestleiders. En wat het extra leuk maakt is dat Henk elke keer een leuke inleiding heeft van dat wat komen gaat. Dat geeft extra voorpret en maakt het geheel tot meer dan een gewone setlist.

Dit jaar gaat het JOC arrangementen spelen van de orkesten van Quincy Jones en Count Basie. Daar zie ik enorm naar uit. Vooral ben ik benieuwd wat het JOC gaat doen met de Basie nummers. Dat orkest van Basie had een sound die doorwrocht was van de “black spirit” van de musici en die spirit hebben blanke muzikanten niet. Maar met al die toppers in het orkest van Henk weet ik zeker dat er heel veel moois gaat komen. We gaan het meemaken op zaterdag 17 juli, Grote Zaal, aanvang 20.15.

Ook in de kleinere zalen is veel te doen. Twee jaar geleden waren we in de kleine zaal met een optreden van Benjamin Herman met Ernst Glerum op contrabas en Joost Patocka drums. Ze speelden composities van Misha Mengelberg en wat een genot was dat jazzvrienden. Overigens heeft Benjamin Herman maar liefst een heel weekend van de organisatie gekregen. Van vrijdag 6 augustus t/m zondag de 8e, gaat hij helemaal zijn gang met o.a. Pete Philly, Remco Campert en Wouter Hamel.

Dit jaar kiezen wij voor een optreden van Karel Boehlee (piano), wonderbassist (althans dat vind ik) Hein van de Geyn en die geweldige drummer Hans van Oosterhout. Dat alles op vrijdag 9 juli in de Koorzaal.

Maar ook voor de liefhebber van klassieke muziek is er keuze te over. Wat te denken van het pianoconcert van Rachmaninoff op vrijdag 23 juli in de Grote Zaal. Mijn liefde voor klassieke muziek is beperkt maar voor deze componist komt ik er toch echt uit, ik heb al zijn pianoconcerten op CD. Prachtige dramatiek en vooral hele expressieve muziek.

Dus jazzvrienden, er valt zo veel te genieten, check out http://www.robecozomerconcerten.nl want dit mag je niet missen.


0 Responses to “Agenda: Robeco Zomerconcerten”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: