24
mrt
10

Jazz Orkesten: Philip Harper in Maal 3 te Bovenkerk.

Jazzvrienden, heet van de naald. Er is op de Noorddammerlaan in Bovenkerk een nieuwe jazzclub annex bar/restaurant geopend met de naam “Maal 3”. Daar moest ik natuurlijk het mijne van hebben dus gisteravond deze tent met een bezoek vereerd want er is elke dinsdag jazz vanaf 20.30 uur.

Ik kwam binnen in een zo goed als verlaten zaak maar het jazzprogramma bleek achterin te zijn, in een aparte zaal. Prima locatie, grote bar, tafels en stoelen voor het publiek, lekker donkerig en een klein podium met spotlights erop. Goeie jazzsfeer dus. Er zaten naar schatting een man of dertig. Ik hoorde Amerikaans Engels om heen en een hoop “hallo how are you !” en zoenen. Dat moesten dus de musici zijn. Ik kende ze niet, een wat studentikoze saxofonist met een donkere bril, een klein mannetje net in het pak met spierwit haar die bas speelde en een kale gitarist.

Achter de drums een wat oudere man met bril, type boekhouder. Bleek Erik Ineke te zijn. Ik ken hem van naam maar nog nooit gezien. Goeie drummer, solide swingend en met veel ervaring zo te zien en horen. Hij kwam na een paar nummers pas op dreef en deed prima 4 om 4 en 8 om 8 met de de bandleden. Niet spectaculair allemaal maar speelt in dienst van de band.

Ik bestelde mijn voor dit soort gelegenheden gebruikelijk koffie met Calvados en wachtte op de dingen die gingen komen want er was net pauze. Uit de duisternis doemde vervolgens een Afro-Amerikaan op met een trompet in de hand die vrolijk heupwiegend de zaak doorliep. Ik herkende hem als Philip Harper, uit de berichten van Bob Rigter die regelmatig met hem speelt. Ik had hem nog nooit gehoord dus ik was benieuwd.

Philip Harper is niet echt absolute top maar wel bekend. Hij speelde o.a in Art Blakey’s Jazz Messengers en behalve dat hij goed kon drummen had Art ook kijk op talent. En als je bij Blakey hebt gespeeld kun je echt wat.

Het kwartet zette in zonder Philip maar het klonk een beetje mat, de heren moesten nog op dreef komen. De energie kwam toen Philip ging spelen en je hoorde direct waaraan de man zijn reputatie te danken heeft. Prachtig swingende solo’s en geinspireerd spel. Hij had veel contact tijdens het spelen met drummer Ineke en je vraag je af hoe zo’n drummer zich voelt als naast je iemand staat die met Blakey heeft gespeeld. Maar kennelijk scoorde Ineke goed want regelmatig hadden de heren lol.

Een prima sfeer dus en lekkere muziek en gelukkig weer een nieuwe jazzlocatie erbij. Ik hoop dat de eigenaar dit volhoudt want met matige publieke belangstelling brengt hij toch topacts op de buhne. Zoals volgende week Martijn van Iterson gitaar, Ben Schroeder op drums en Ruud Jacobs bas. De pianist is nog niet bekend.

Dus jazzvrienden, op naar Maal 3, Noorddammerlaan 42-44, 1187 AD Amstelveen. Tel. 020-6413427.

Philip Harper in “Maal 3” Bovenkerk

 


0 Responses to “Jazz Orkesten: Philip Harper in Maal 3 te Bovenkerk.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: