06
apr
10

Jazz Orkesten: Leah Kline in Maal3 te Bovenkerk

Ja jazzvrienden, het was weer dinsdagavond en zojuist terug van Maal3 in Bovenkerk. Vooropgesteld, ik ga stoppen te proberen te begrijpen waar al die puike musici vandaan komen. Het lijkt wel, met alle mogelijke respect, of ze uit alle hoeken en gaten komen !

Vanavond hadden we zangeres Leah Kline, Dirk Balthaus (p), Cord Heineking (b) en Bobby Petrov (ds). Ik had wel van Leah in de verte gehoord maar haar nog nooit “in het echt” gehoord of gezien, evenmin als de andere musici. Ik was wat later, zo tegen negenen en de set was al lang en breed begonnen.

Ik mag wel zeggen,het was meteen bingo, als ik dit zo plat mag zeggen. Leah oogt wat fragiel, blond en Amerikaans en naar ze ons meedeelde afkomstig uit Los Angeles. Maar ze praat goed Nederlands met een lekker JOE-ES-OF-E accent. En wat een stem jazzvrienden ! Ze zong veel eigen materiaal met een jazzy geluid, uitstekende timing, zuiver en vooral met gevoel voor tekst. Alles was in het Engels en ja dat is natuurlijk haar moedertaal en op de een of andere manier hoor je toch, althans in haar geval, dat dit meer inhoud geeft aan de tekstbehandeling. Moeilijk om er de vinger op te leggen, maar zo voelde het wel.

En wat werden de nummers prima gebracht. Ze zong geen liedje maar met haar dynamische stem, handengebaren, lichaams – en gezichtsuitdrukkingen converseerde ze met haar publiek. Dat is een kunst op zich en dan voel je je heel erg betrokken bij de muziek. Het programma heette “Flirtin’ with Jazz” en dat was het ook.

Ook de haar omringende musici mochten er zijn. Pianist Balthuis speelde zeer betrokken en intensief. Jammer dat hij de gewoonte heeft af en toe achterover te gaan zitten tijdens het spelen, dat maakt een rare indruk, net of het je niet interesseert. Bassist Heineking speelde lekker en betrokken en als hij soleerde scatte hij zijn solo’s mee. Dat hoor je niet vaak en was best aangenaam en dynamisch.

Uiteraard extra aandacht voort drummer Bobby Petrov. Speelde zonder enig probleem het arrangement van papier af en viel op door het mooie illustratieve spel. Met brushes, cymbals en spashende hi-hat vond ik hem op z’n best. Muzikaal, technisch zeer goed en vooral in dienst van het geheel. Hij besloot het laatste nummer met een prima creatieve 32 maten solo.

Wat aan het eind van deze avond bij mij bleef hangen is de eigen twist die deze musici brengen, doordat ze zowel eigen materiaal spelen maar ook uitmunten in zeer creatieve arrangementen. Zo werd bijvoorbeeld de Gershwin klassieker “I got rythm” zeer origineel gebracht. Tot slot volgde er nog een toegift van de standard “Bewitched, bothered and bewildered” uit 1940 en dus inmiddels zeventig (!) jaar oud, van dat onvergetelijke componisten duo Rodgers & Hart. Maar onvergetelijk was ook de versie van Leah, prachtige melodie – en tekstbehandeling vol emotie.

Kortom jazzvrienden, een avond om te smullen. Op 13 april a.s. weer een jazzavond, met deze keer als thema “ Mainly Bossa”. Komt dat zien en vooral horen !

Leah Kline - Maal 3 Bovenkerk - 6 april 2010

Leah Kline - Maal 3 Bovenkerk - 6 april 2010


0 Responses to “Jazz Orkesten: Leah Kline in Maal3 te Bovenkerk”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: