14
apr
10

Jazzorkesten: Mainly Bossa in Maal 3 te Bovenkerk

Jazzvrienden, het is lente, het wordt warmer, de zon gaat schijnen en dan komt de zomer nog. Wat is beter dan om dat in te luiden met lekker zwoele bossa’s die ons doen dromen van verre stranden en exotische oorden ?

Dinsdag 13  April was het al een beetje zomer bij Maal 3. Onder het motto “Mainly Bossa” speelden Fred Berkemeier (sx), Cajan Witmer (p), Han Slinger (b) en Maarten Kruijswijk (ds)  op het podium van Maal 3. Het optreden begon met Antonio Carlos Jobim’s  ijzersterke klassieker “Wave”. Dit nummer komt van de gelijknamige LP die hij maakte in 1967 en algemeen wordt beschouwd als zijn beste ever.

Nu we het toch over hem hebben, deze maestro mogen we beschouwen als de ongekroonde keizer van de bossa. Geboren in 1927 in Brazilie was deze musicus de componist van een schier eindeloze reeks top composities, zoals Dindi, The Girl from Ipanema, How Insensitive, Meditation, Quiet Nights of Quiet Stars en nog veel meer. Alle grote artiesten der aarde namen werk van hem op. Zoals Frank Sinatra die in 1967 samen met “Tom” Jobim een speciaal aan hem gewijd album opnam onder de titel “Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim”. Als je dat bereikt als componist ben je een hele grote. Tom Jobim overleed plotseling in 1994, net terug van een opnamesessie in zijn auto ten gevolge van een hartaanval.

Maar goed, terug naar Maal 3. De avond ontspon zich tot een genoegelijk muziekavondje met uiteraard veel Bossa. Heerlijk om te relaxen met prima musici. Niets spectaculairs, gewoon goed en lekker. Als er dan toch gezeurd moet worden, eigenlijk mag op zo’n avond de acoustische gitaar niet ontbreken om het helemaal “echt” te maken. Wellicht voor volgende keer.

Om jullie een indruk te geven heb ik een kort filmpje gemaakt van het openingsnummer. Let op de oudere heer die in beeld komt, handen schudt, een stoel pakt en vervolgens spontaan op het podium gaat zitten met wat iedereen “sambaballen” noemt. Zo hoort het, dat is waar muziek over gaat en voor bedoeld is. Vervolgens nog een filmpje van maestro Jobim zelf met het beroemde “Wave”.

Volgende week in Maal 3 weer Martijn van Iterson met het thema ” Groovy and Jazzy”.

En hier Tom Jobin and Friends


0 Responses to “Jazzorkesten: Mainly Bossa in Maal 3 te Bovenkerk”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: