25
mei
10

Jazz en Marketing: “Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen”(2)

Badcuyp

Jazzvrienden en marketers, we pakken de draad weer op van deze reeks. Om er weer in te komen is het beste de eerste aflevering van deze reeks van 3 mei j.l. nog even na te lezen op dit blog.

Zoals in het eerste artikel gesteld. we definieren “de markt” voor deze specifieke case study, zoals gepubliceerd in de jazz aankondigingen van het Blad Parool / Bijlage PS van 1 mei 2010.Ter correctie, we praten over 34 gigs in de week van zaterdag 1 mei tot en met vrijdag 7 mei.Laten we dit aantal gigs verder categoriseren.

Institutionele gigs
Het aantal gigs onder deze noemer, gehouden bij niet commerciele instellingen die met subsidies en leerlingen werken, komt uit op 6 totaal. Onder deze categorie vallen Bimhuis, Conservatorium van Amsterdam (Blue Note) en Muziekgebouw aan het IJ.

Bimhuis

Commerciele gigs met vaste bezetting.
Onder deze noemer vallen gigs op commerciele basis en met vaste bezettingen, die veelal een seizoen lang (of langer) geprogrammeerd zijn. Het zijn er in totaal 10 in Gollem’s Proeflokaal, Cafe Restaurant Museum, Alto, Eetscafe Willemspark, De Engelbewaarder, Brix, Elsa’s(allemaal 1 x gig) en Casablanca op de Zeedijk met drie gigs.

Jazzcafe Alto

Commerciele gigs met variabele bezetting.
Onder deze noemer vallen achttien gigs die kennelijk elke week met een andere bezetting werken. Dat zijn Cotton Club, Badcuyp (4x), Dante (2x), Cafe van Leeuwen, P60, Old Quarter, Maal3, Zaal 100 (4x), Gustav Mahlerplein concert, Gollem’s Proeflokaal en Paradiso.

Met deze indeling en de data uit de eerste aflevering hebben we een redelijk beeld van “de jazzmarkt” in Amsterdam. In de volgende aflevering gaan we deze markt analyseren met behulp van “het vijfkrachten model” van de Amerikaanse marketing goeroe Michael Porter.

Paradiso

Zaal 100


1 Response to “Jazz en Marketing: “Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen”(2)”


  1. mei 26, 2010 om 11:42 am

    PS. Vergat ik nog. Onze fictieve saxofonist Dolf (zie aflevering 1)Inmiddels wonen Dolf en Carla samen in Amsterdam,twee hoog in Slotervaart. Carla heeft een baan als kleuterleidster en zorgt voor het hoofdinkomen. Dolf heeft zijn eerste paar leerlingen en gaat naar veel jamssesies om zijn bekendheid en netwerk te vergroten. Af en toe heeft – ie een gig van een paar tientjes met zijn maten van het Conservatorium.Bovendiens studeert hij elke dag twee uur saxofoon en probeert ook met contrabas iets te gaan doen. Dat past beter bij jazz dan zijn basgitaar, hoewel dat zijn bijvak op het conservatorium was.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: