26
mei
10

Geniuses of the American Musical Theatre – Composers and Lyricists

Jazzvrienden, bovenstaande titel is van een nieuw Amerikaans boek, uitgegeven in Oktober 2009 en geschreven door Dr. Herbert Keyser, een Amerikaanse arts die al vijftig jaar lang een fervent liefhebber van musicals is. Het is een fascinerend boek en ik heb het zowat in een dag uitgelezen; ik was enorm geboeid, soms ademloos en vol ongeloof en kon het niet wegleggen. Dat is wat Amerikanen een “blockbuster” noemen.

Dr. Herbert Keyser

Herbert Keyser begon de research voor dit boek vijf jaar geleden want hij was zeer geinteresseerd in de levensgeschiedenis van de grote Amerikaanse componisten. En daar gaat dit boek over. In totaal achtentwintig componisten en tekstdichters, beroemd geworden door hun werk in Amerikaanse musical theaters. Daar zijn natuurlijk de bekende namen bij zoals Gershwin, Berlin, Porter, Rodgers & Hart, Kern, Ellington, Sondheim and Lloyd Webber. Maar ook de, zeker voor het grote publiek, minder bekenden als Frank Loesser, Charles Strouse. En bijvoorbeeld Vincent Youmans. Ik denk dat deze naam niet echt bekend is en de man is inmiddels vierenzestig jaar dood. Maar hij schreef wel “Tea for Two” en dat kent iedereen toch ?

Dit boek laat zich lezen als een roman, ware het niet dat het allemaal echt gebeurd is. Je weet niet wat je leest. Het leven van deze artiesten, want dat waren het, was voor velen van hen een aaneenschakeling van alcohol, sex, ontrouw, drugs, echtscheidingen en depressies. Dat kwam en komt overal voor maar binnen een selectie van achtentwintig personen is dat wel erg veel.

En dan waren er de zakelijke geschiedenissen. De rode draad van al deze mannen is dat ze er betrekkelijk lang over deden om de top te bereiken, maar was het eenmaal zover en hadden ze een hit, dan waren ze meteen miljonair. Maar de weg ernaar toe was geplaveid met grote flops, miskenning, financiele debacles en ongeluk. Ook grote persoonlijke drama’s waren er. Zoals de beroemde Gershwin die op zevenendertigjarige leeftijd een hersentumor kreeg en overleed. En Cole Porter, van huis uit rijk en en nog rijker toen hij een van de mooiste vrouwen in Amerika huwde die ook al rijk was. En bovendien was hij homo. Hij eindigde ziek en met geamputeerde benen na een auto ongeluk.

En wat te denken van Jerome Kern, zo ongeveer de grootste van allemaal. Die midden in New York aan de wandel was en een hersenbloeding kreeg en ter plekke overleed. Maar niemand wist wie hij was en hij werd eerst naar het armenziekenhuis gebracht tot ontdekt werd wie ze voor zich hadden. Een van de rijkste componisten van Amerika !

Voor mij zit de charme van dit boek in de verhalen zelf en de relatie en associatie met het werk dat ze schreven en ze beroemd maakten. Maar ook in het in het feit dat ze na grootse successen in feite weer opnieuw moesten beginnen en vechten voor een volgend succes. En daar zit hem volgens mij de kneep in het leven dat ze leidden. De druk en ego’s waren enorm.

Voor wie interesse heeft in deze geschiedenissen en als jazzliefhebber de namen van het boek goed zal kennen, is dit boek een MUST READ !

Boek: “Geniuses of the American Musical Theatre – The Composers and Lyricists”. Herbert Keyser, uitgever Applause Theatre and Cinema Books, ISBN 978-1-4234-6275-0

Hierbij een link naar de website van de auteur: www.musicaltheatregeniuses.com

Flyer van de lezingen die Dr. Herbert Keyser houdt over zijn boek. Opvallend is dat op deze poster een andere foto van Bernstein staat dan op zijn boek.....


0 Responses to “Geniuses of the American Musical Theatre – Composers and Lyricists”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: