13
jun
10

Jazzorkesten: Frank Sinatra en Buddy Rich.

1e en 2e van links - Buddy en Frank 1984.

Buddy en Frank 1940

Buddy en Frank - 1940 Tommey Dorsey Orchestra

Jazzvrienden, enigszins ontroerd vond ik een filmpje van Frank Sinatra en Buddy Rich, samen optredend in 1982 tijdens het “Concert for the Americas” in de Domenicaanse Republiek.

Enigszins ontroerd ja omdat Frank en Buddy grote helden van mij zijn. Beide heren kenden elkaar al sinds 1940 toen zij deel uitmaakten van het beroemde orkest van Tommy Dorsey. Dat ging niet zonder slag of stoot want zowel Sinatra als Rich kwamen uit New York, hadden een groot ego en opvliegend karakter hetgeen nog wel eens in flinke bonje resulteerde. Bij de laatste ruzie was Sinatra zo kwaad dat hij een fles naar het hoofd van Buddy gooide. Dat had hij beter niet kunnen doen want Buddy was sterk (en later ook zwarte band karateka) en deed het een en ander terug. Zoals Buddy jaren later verklaarde in de CNN show van Larry King ” I hurt him”.

Hoe het ook zij, de twee werden vrienden voor het leven en toen Buddy in 1946 zijn eerste Big Band begon kreeg hij van Sinatra 100 000 dollar om te starten. Die zag Sinatra nooit terug want enkele jaren later werd de Big band van Rich opgeheven.

Buddy overleed in 1987, zeventig jaar oud aan een hersentumor. Voor de begrafenis vloog Frank over uit Palm Springs en sprak de grafrede voor Buddy uit. Dat had hij nooit eerder gedaan en heeft het daarna ook nooit meer gedaan. Maar voor Buddy maakte hij een uitzondering.

Het mooiste aan dit filmpje is het begin. Sinatra kondigt Rich aan en daarna begroeten ze elkaar op het podium. Rich in smoking, waar hij een gloeiende hekel aan had, maakt een kleine buiging voor Sinatra en daarna omhelzen ze elkaar. Vriendschap en respect straalt eraf. Daarna loopt Rich naar de drumset en zet de beroemde “West Side Story Medley” in. Rich ziet er broos uit, sterk vermagerd, zijn haar dunner en oogt vermoeid. Hij zucht en knijpt zijn ogen samen .

JAZZVRIENDEN:ENKELE DAGEN NADAT IK DIT OP DE BLOG HEB GEZET IS HET FILMPJE NIET MEER HIER TE ZIEN WANT: ‘OP VERZOEK INSLUITING UITGESCHAKELD”. HET FILMPJE IS OP YOU TUBE ECHTER NOG STEEDS TE ZIEN. BvE


0 Responses to “Jazzorkesten: Frank Sinatra en Buddy Rich.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: