23
jun
10

Recensies:Paulien van Schaik en Hein van der Geyn

 Jazzvrienden, sinds enige maanden ben ik jazz criticus van het blad HiFi Video Test (HVT). Een mooi maandelijks magazine waarvoor ik nieuw uitgebrachte jazz CD’s van commentaar voorzie. Ziehier mijn bijdrage aan het April nummer.

Er zijn producties waaraan je als recensent, je zou bijna zeggen, “niets meer hoeft te doen”. De CD van zangeres Paulien van Schaik en bassist Hein van de Geyn valt in die categorie. Dit duo heeft een CD gemaakt die je uniek zou mogen noemen. Ga er maar aan staan, publiek (het is live opgenomen maar wel in meerdere sessies) en CD luisteraars vijfenveertig minuten met alleen zang en contrabas op de punt van de stoel houden. Daar is veel lef, kennis en kunde voor nodig

 Opvallend is dat zangeres Paulien van Schaik niet wat je zou noemen een dijk van een stem heef. Ze heeft een fragiel geluid met een perfecte timing en gevoel voor de sfeer van de compositie. Maar eerlijk is eerlijk, het geheel wordt gemaakt door bassist Hein van de Geyn, persoonlijk mijn favo bassist naast die andere grootmeester Ernst Glerum.

 Het bijzondere aan het spel van van de Geyn is niet alleen zijn geweldige techniek, de zuiverheid waarmee hij met een op het gehoor simpele greep de (hele hoge) noten loepzuiver pakt, zoals bijvoorbeeld in de zin “Gibraltar may tumble” in de standard  “Our love is here to stay”. Maar het is vooral de geweldige muzikaliteit waarmee hij de bas verheft van begeleidingsinstrument tot soloinstrument. Muzikaliteit is niet te leren en gelukkig exploiteert hij deze gave volop met in gedachten de bijbelse instructie om “te woekeren met uw talenten” Dat was bij Hein van de Geyn niet aan dovemansoren gericht.

 Persoonlijk vind ik “Cry me a river” het absolute hoogtepunt van de CD. Intens gezongen met veel dynamiek en een fabuleuze bassolo waarin de bas welhaast tegelijk als begeleidings – en solo instrument wordt gebruikt. Een juweel van een CD, voor veel late avonden met een whiskey en witte wijn.

Paulien van Schaik en Hein van de Geyn, “Tenderly”, Challenge Records CHR 70099.

"Tenderly"


0 Responses to “Recensies:Paulien van Schaik en Hein van der Geyn”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: