10
jul
10

Agenda: Thomas Alexander in Castro’s Tapas Bar-Amsterdam

Jazzvrienden, wat mij vandaag toch gebeurt !

Ik stap na een familie bijeenkomst in Uithoorn samen met mijn vrouw Karin, Tapas Bar “Castro” op de hoek Koninginneweg – Saxen Weimarlaan (Amsterdam) in. Dat is mijn oude buurt waar ik 28 jaar gewoond heb en daar voel ik mij altijd zeer op m’n gemak.

Toen we binnen kwamen werd direct mijn aandacht getrokken door een jonge man die in een hoek op een piano speelde. Speelde ? Nee…………………… concerteerde. Ik wist niet wat hij speelde maar het klonk virtuoos, geinspireerd en met grote technische vaardigheid. Op z’n Amsterdams gezegd, “m’n bek viel open”.

Nadat het stuk klaar was verviel ik uiteraard in groot applaus en bewondering. Ik wilde weten wie hij was en toen het moment daar was wenkte ik hem en kwam hij aan ons tafeltje zitten. Hij bleek Thomas, te heten, had jaren in Amerika gewoond en was nu op z’n dertigste terug in Nederland. Hij is afgestudeerd aan het CvA van Amsterdam en “met lof”.

Ik vertelde hem wat over mijn bezigheden in de jazz en met het JazzTraffic Trio en we raakten aan de praat. Over Oscar Peterson, Peter Beets, Mozart, Victor Borge en Frans Liszt. Ik was ook heel benieuwd hoe hij dacht een “muzikaal” bestaan op te gaan bouwen in Nederland. Hij had in Amerika al best wel succes gehad maar moet hier van de grond af aan beginnen. Schnabbeltje hier en daar en spelen voor een scheet en drie knikkers (sorry wederom plat Amsterdams), inderdaad, in Castro’s Tapas Bar op de Koninginneweg.

Toen begon ik over de pianoconcerten van Rachmaninoff en vertelde van mijn grote liefde voor de pianoconcerten van deze grote meester (naast de jazzmuziek natuurlijk). Zo heb ik zijn tweede pianoconcert zo vaak gedraaid dat ik daarvan hele stukken uit mijn hoofd ken. Zonder blikken of blozen zei Thomas (we waren inmiddels op Thomas en Bob niveau) dat hij dat zo kon spelen, ook trouwens wel het eerste of derde. Ik dacht, hoewel overuigd van zijn kwaliteiten, dat hij me in de maling nam.

Maar jazzvrienden, geloof het of niet, hij ging achter de piano zitten en speelde (althans de pianodelen) zo uit zijn hoofd, en hoe ! Ik viel van mijn stoel van verbazing, ik was sprakeloos en perplex. Dit kon toch niet waar zijn. Kom je op een bloedhete middag in Castro’s en zit daar een musicus van een jaar of dertig die op verzoek zo Rachmaninoffs tweede uit de mouw schudt.

Het mooiste was dat Thomas zich omdraaide bij het deel waar het orkest inzet en zei “Bob hier kan ik niet verder” waarop ik zei “dan ga je verder waar de pianosolo weer begint” en dat deed hij. Toen het stuk klaar was heb ik luid geapplaudiseerd en ik was niet de enige.

Daarna heb ik Thomas weer gesproken en ik kreeg enorme energie van die man en was nog steeds sprakeloos. Vinden jullie dat ik overdrijf ? Kijk naar eens naar dit filmpje op You Tube dat op Thomas’ website in wording staat.

Ik weet nog niet hoe of wat, maar Thomas en ik gaan iets ondernemen, muzikaal of commercieel of weet ik wat. Wat een ervaring.


0 Responses to “Agenda: Thomas Alexander in Castro’s Tapas Bar-Amsterdam”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: