17
jul
10

Recensie: Rita Reijs: “Young at Heart”

Deze recensie schreef ik voor het mei nummer (05) van het magazine Hifi Video Test (HVT). Met mijn jazztrio JazzTraffic speelden we in het voorprogramma van Rita tijdens het “Jazz Below the Sea Festival in 2009.

“In Juni 2009 zag ik Rita Reijs tijdens het Jazz Below the Sea Festival in Almere. Zeer gesoigneerd, op hoge hakken, een prachtige rode robe met dito pancho en verzorgde weelderige haardos. Daar sta je toch even van te kijken in de wetenschap dat deze First Lady of Jazz inmiddels een dikke tachtiger is.

En ze bewoog over het podium als in haar beste jaren. Levendig, inspirerend, communicerend met publiek en musici en als door een magneet getrokken stond ik te kijken. De titel van haar nieuwe CD met de titel “Young at Heart” ligt voor de hand maar is daarom niet minder toepasselijk.

Met de gebruikelijke musici Beets, van Iterson en Patocka in de basisopstelling en de ook al op leeftijd opererende producer en bassist Ruud Jacobs kan er weinig misgaan en is er garantie voor kwaliteit.

In die voor Rita vertrouwde omgeving is er een sfeervolle en warme CD afgeleverd. Als rode draad is er gekozen voor een opmerkelijke sound met Thijs van Leer (!) op hammondorgel, Peter Beets uitsluitend op Fender Rhodes en drummer Joost Patocka die met alleen brushes de hele CD volspeelt. Martijn van Iterson vult dat weer heerlijk aan met wat we vroeger slaggitaar noemden en qua sound teruggrijpt naar het Pim Jacobs Trio concept. Die traditie wordt levendig gehouden met een aantal nummers waarop de drums niet meedoen en we de authentieke sound van pakweg veertig jaar geleden horen.

De grand old lady, als we dat zo mogen zeggen, is prima op dreef en alles klinkt nog even zuiver. Qua timing is ze nog niets verleerd natuurlijk en dat wordt fantastisch aangevuld met zwoele soli van saxofonist Scott Hamilton.

De repertoirekeuze bestaat uit standards, zoals “The Very Thought of You” van Ray Noble uit 1934 en de titelsong naar een film met Sinatra en Doris Day uit 1954. Deze nummers had Rita in haar lange carriere nog niet eerder opgenomen en het geheel klinkt fris, geinspireerd en vooral warm en relaxed. En niet te vergeten, nog steeds swingend all the way. Als heel Nederland op deze manier ouder zou worden, dan wordt het nog een heel vrolijke boel de komende decennia.”

Rita Reijs – “Young at Heart” – Wedge View Music – WVM 2010-2

Rita Reijs – Europe’s First Lady of Jazz – Official Site: http://www.ritareys.eu/


0 Responses to “Recensie: Rita Reijs: “Young at Heart””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: