18
jul
10

Robeco Zomerconcert: Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Jazzvrienden, vandaag (zaterdag 17 juli) was het weer tijd voor het jaarlijkse en mooiste muziekevenement: Het concert van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw  in het kader van de Robeco Zomerconcerten.

Al jarenlang kom ik daar met mijn zoon Robert en dus was het tijd voor het ritueel om dit concert heen. Ik vind namelijk dat als je uitgaat naar het Concertgebouw je er ook iets feestelijks omheen moet bouwen. Dat betekent lekker eten en drinken en daarna genieten van de muziek. Zoals vanouds gaan we dan eerst naar Cafe Loetje in de Johannes Vermeerstraat om daar te genieten van de beste ossehaas van de stad maar ook de sfeer van dit unieke cafe. De ossehaas wordt dan altijd begeleid door patat met Loetje’s bekende salade met spekkies.

Bob voor Cafe Loetje

Robert in Cafe Loetje

Als we klaar zijn bij Loetje is het volgende station Bodega Keyzer naast het Concertgebouw. Een roemruchte Amsterdamse locatie die ooit in het bezit was van horeca tycoon Kooistra, als ik het wel heb. De zaak is inmiddels ingrijpend verbouwd en in zekere zin in oude glorie herstelt. Je zit er lekker aan de bar met goed uitzicht op straat en de drukte rondom het Concertgebouw. Dat zijn van die momenten dat ik zit te genieten want als geboren en getogen Amsterdammer vind ik natuurlijk geen stad zo mooi als …………………… juist.

Bob en Robert in Bodega Keyzer.

Tegen de klok van acht uur gingen we naar binnen. Elke keer weer overweldigt die sfeer en uitstraling van het Concertgebouw mij. Het rode pluche, de vergulde pilaren en beelden, de lange hoge gangen en het geroezemoes van de zaal en de blinkende instrumenten op het podium.

Arrangeur en bandleider Henk Meutgeert had deze keer gekozen voor gecombineerd  repertoire van Quincy Jones en Count Basie. Het werd een adembenemende performance. Persoonlijk was ik benieuwd hoe het orkest de ongekende dynamiek van Count Basie zou weten te verklanken. Dat verliep perfect, mede en misschien wel voornamelijk door drummer Dennis Mackrel, zonder de andere musici tekort te doen. Dennis was 23 jaar toen hij in 1983 toetrad tot het orkest van Count Basie en maakte hem nog mee tot Basie’s dood in 1984. In de jaren is Dennis uitgegroeid tot een topdrummer met een enorme drive en swing. Niet voor niets merkte Henk Meutgeert op ” dat Dennis als het ware de geest van Basie had meegenomen voor dit concert”, even later gevolgd door “what a drummer”. Inderdaad, die hebben we in Nederland niet.

Naast Dennis’ dynamiek viel me op dat hij het grootste deel van het concert de arrangementen en dan vooral de zogenaamde “ensemblefiguren en sectiefiguren” zowat helemaal uit het hoofd speelde. Dat heeft als voordeel dat je veel meer gefocussed kunt zijn op je spel en niet wordt afgeleid door het lezen.

Maar er viel nog veel meer te genieten. Prachtige duetten van de saxofonisten Sjoerd Dijkhuizen en Simon Rigter en een mooi tweestemmig duet van de trompettisten Ruud Breuls en Jan van Duikeren. Traditioneel stal pianist Peter Beets de show met een formidabele solo waarvoor Meutgeert het orkest zelfs stillegde. Een ware ovatie viel hem ten deel.

Uiteraard kwam veel repertoire voorbij van Basie’s beroemde album “Atomic Swing” en natuurlijk ontbrak Splanky (ooit de openingstune van “Brandpunt”) niet. Zelfs de vocale kwaliteiten van het orkest kwamen aan bod door mee te zingen op Jones’  compositie “Killer Joe” . En toen Henk Meutgeert het publiek uitnodigde om mee te zingen was dat letterlijk en figuurlijk niet aan dovemansoren gericht.

Kortom het was weer een topavond en wat ons betreft de beste uit de reeks Robeco concerten die het orkest al vele jaren geeft.


0 Responses to “Robeco Zomerconcert: Jazz Orchestra of the Concertgebouw.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: