08
aug
10

Broadway Musicals (1)

Bij de voorbereiding van ons nieuwe programma “Swingin’ Musicals” (zie elders op dit blog bij categorie JazzTraffic Trio) en de voorbereiding daarvan kwam ik heel veel interessante artikelen, boeken, filmpjes en opnames tegen over “Broadway Musicals”.

Deze vorm van muziek en entertainment heeft een rijke geschiedenis en neemt een belangrijke plaats in de Amerikaanse cultuurgeschiedenis in. Ooit begonnen eind 1800 als Vaudeville wat een verbastering is van “Voix de Ville”. Dit was een voorstelling met een bonte verzameling van sketches, liedjes, goochelaars, acts en later ook filmpjes zonder enige samenhang. Deze vorm groeide uit tot de musical zoals we die nu kennen. Met een consistente verhaallijn, een plot en muziek op tekst die het verhaal muzikaal uitbeeldt.

Voor de jazzwereld zijn de musicals een onuitputtelijke bron van inspiratie en repertoire. Alle groten in de jazzgeschiedenis hebben zonder uitzondering veel composities opgenomen van George Gershwin, Irving Berlin, Jerome Kern, Rodgers & Hart, Oscar Hammerstein, Leonard Bernstein, Cole porter en vele, vele anderen.

Neem bijvoorbeeld het onsterfelijke “Oh Lady be Good”. Geschreven door George Gershwin in 1924 voor de musical met de gelijknamige titel. Het is vooral bekend geworden door Ella Fitzgerald die het nummer vooral gebruikte om een van haar befaamde scatsolo’s te brengen. Zie hier een filmpje van haar met Count Basie.

Hierbij een aardige presentatie over de musical scene in de “Roaring Twenties”.Voor een full screen weergave klik rechtsonder op het projectiescherm icon .


0 Responses to “Broadway Musicals (1)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: