12
aug
10

The Dutch Nu Jazz Movement: “What’s Nu ?”

Deze recensie schreef ik voor het Mei nummer van het Magazine HiFi Video Test (HVT)

Als je net de CD van Rita Reijs aandachtig hebt beluisterd en je zet dan “:What’s Nu? van de Dutch Nu-Jazz Movement op, dan is er geen groter contrast denkbaar. Deze beweging bestaat uit vier bands, te weten Flowriders, The Jazzinvaders, Monsieur Dubois en State of Monc. Deze bands werken op velerlei terreinen samen en hebben zoals dat een moderne organisatie betaamd een mission statement geformuleerd: “Our mission is simple: to establish, empower and expand Dutch Nu-Jazz”.

Daar is geen woord spaans bij en het is een prima initiatief waarbij we hopen dat het geen elitair genootschap wordt. Om te begrijpen waar we het inhoudelijk over hebben is een CD uitgebracht met een dwarsdoorsnede van wat deze vier bands te brengen hebben. En dat is niet gering. Alle bands bestaan uit jonge muzikanten die over een grote vernieuwingsdrang beschikken en tot verassende resultaten komen.

Persoonlijk werd ik getroffen door wat ik het “Prince” effect zou willen noemen. Of je nu van Prince houdt of niet, zijn muziek was altijd verrassend en vernieuwend. Dat heeft de Dutch Nu-Jazz Movement ook in grote mate. Dat wordt duidelijk bij het openingsnummer van The Jazzinvaders met het nummer Reverse, waarin hele aparte vocalen zijn verwerkt met strakke blazers op een 6/8 ritme. Direct gevolgd door het energieke Happy Little Cloud van Monsieur Dubois. En hier begint zich een patroon af te tekenen dat door de hele CD loopt. Een mix van eigen composities met veel en diverse invloeden zoals hip hop, funk, latin en rap maar waar een swingende jazzfeel dwars doorheen loopt.

Ik kan me voorstellen dat dit bij de gemiddelde jazzliefhebber de wenkbrauwen doet fronsen maar als je een beetje openstaat voor vernieuwing dan zijn hier interessante dingen te ontdekken. Zoals bij de track Rika van Flowriders die een ander element inbrengen, namelijk electronica. En dan niet op de manier die je het gevoel geeft dat het er met de haren bijgesleept is. Nee het vult aan, is geïntegreerd in het geheel en geeft de dimensie weer waar The Dutch Nu-Jazz movement voor staat.

Vooral bij het nummer Bean’s Shadow van State of Monc horen we alles samenkomen. Electronica, een Miles Davis gedempt trompetje, een jazzy gespeelde tenorsax solo en dat alles op een sterk funky ritme. Ik weet niet of dit nu fusion is of cross-over of wat er nog meer voor modieuze kreten te bedenken zijn maar hier wordt zeer creatief en technisch gezien op topniveau gemusiceerd. Kortom, deze CD is aan te raden voor elke jazzliefhebber die toe is aan “out of the box thinking” en de nieuwe grenzen wil verkennen.

The Dutch Nu-Jazz Movement – “What’s Nu” –Uniq 172-2

Hier de link naar You Tube met een live versie van Bean’s Shadow.

http://www.youtube.com/watch?v=3UB7MHATTck


0 Responses to “The Dutch Nu Jazz Movement: “What’s Nu ?””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: