18
aug
10

Broadway Musicals (2): Porgy and Bess

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan Porgy and Bess . We brengen het prachtige “It ain’t necessarily so” geschreven door George en Ira Gershwin. Voor meer informatie kijk bij de categorie JazzTraffic Trio op dit blog.

Zowel de musical als de componisten hebben een lange en interessante geschiedenis.

De premiere.

Hoewel de Amerikaanse musical industrie een geweldige hoeveelheid mooie musicals heeft geproduceerd, behoort Porgy and Bess ongetwijfeld tot de buitencategorie succesvolle producties. Maar daar leek het in het begin helemaal niet op.

De musical ging in premiere op 10 October 1935 in het Alvin theater op Broadway in New York. Er was veel aandacht van de nieuwsmedia (toen voornamelijk de kranten) voor de opening. Maar commercieel gezien werd het een flop. De recensies waren niet goed en het slechte economische klimaat zorgde voor grote werkeloosheid en armoede. De productie haalde slechts 124 voorstellingen en voor Broadway begrippen was dat in feite een mislukking. En dat ondanks de geweldige muzikale hoogtepunten die componist George Gershwin had geschapen zoals het onsterfelijke “Summertime” maar ook “I got plenty o Nuttin’ en It ain’t necessarily so.”

Revival

Maar de musical kende een geweldige revival. Niet alleen door de muziek maar ook door het sterke libretto met de kreupele bedelaar Porgy, de verleidelijke Bess, de crimineel Brown and de broodmagere drugsdealer Sportin’ Life. Zo ging de eerste herhaling in  premiere op Brodway in 1942 en haalde toen 286 voorstellingen voor 2.75 dollar per kaartje, een topprijs in die tijd. Daarna ging de productie 17 maanden op tournee in Amerika waaronder een terugkeer van twee maanden in New York. Tien jaar later ging de musical opnieuw op pad voor een vier jaar durende tournee in  Europa (ook Moskou en Leningrad), Azie en Latijns Amerika. Daarna volgden nog twee revivals in 1976 in het Gershwin Theater en in 1983 in de Radio City Music hal, beiden in New York. Het wereldwijde succes werd vervolgens uitgebreid met een filmversie in 1959 met Sammy Davis Junior en Sydney Poitier in de hoofdrollen.

De componist en schrijvers.

De ontstaansgeschiedenis van Porgy and Bess gaat terug naar 1925 toen schrijver Dubose Hayward zijn boek Porgy liet uitgeven. Het verhaal sprak componist George Gershwin(1898 – 1937) aan en hij zocht contact met Dubose Hayward en ze besloten er een folk opera van te maken. Het was echter pas in 1932 dat Gerswhin de tijd vond om aan het werk te beginnen. Om de sfeer van het zuiden van Amerika goed te leren kennen verbleef hij regelmatig in Charleston (South Carolina) waar hij onder primitieve omstandigheden werkte en kennis maakte met de bewoners en dagelijkse gewoontes van het zuidelijke leven. Schrijver Hayward schreef het libretto en samen met broer Ira Gershwin de teksten van de composities van George. Alles bijelkaar duurde het twintig maanden voordat de opera en orkestraties klaar waren.

De eerste try-out was in Boston in 1935 en de opera duurde ruim vier uur. Dat was voor een Broadway musical veel te lang en de Gershwins en Hayward zetten zich aan het werk om de productie in te korten. Vervolgens kwam de verkorte versie in 1935 in Broadway in premiere.

Gershwin was zeer teleurgesteld dat de musical geen commercieel succes was maar hij wist dat hij iets bijzonders had gecomponeerd. Helaas heeft hij het grote succes dat alsnog kwam niet meer meegemaakt want Gershwin  stierf in 1937 op achtendertigjarige leeftijd tengevolge van een hersentumor.

Op onderstaand You Tube filmpje staat een instrumentale uitvoering van “It ain’t necessarily so” met foto’s van Gershwin en de originele partituur.

Bronnen:

Keyser H, Geniuses of the American Musical Theatre, ISBN 978-1-4234-6275-0, 2009 Applause Theatre and Cinema Books.

Green Stanley, Broadway Musicals Show by Show, ISBN 978-1-55783-736-3, 2008 Hal Leonard Corporation


0 Responses to “Broadway Musicals (2): Porgy and Bess”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: