19
aug
10

Broadway Musicals (3): Strike up the Band !

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “Strike up the Band” . We brengen het prachtige “Soon” geschreven door George Gershwin in een instrumentale uitvoering. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg de Categorie JazzTraffic Trio op dit blog.

In bovenstaand You Tube filmpje hoort u de titelsong van de musical “Strike up the Band” van George Gershwin. Uitgevoerd door een typisch Amerikaanse Brassband in een mengeling van Duitse marsmuziek met hier en daar een stevige swingsaus.

Deze musical ging op 14 januari 1930 in premiere in het Times Square Theater op Broadway en haalde een matige 191 voorstellingen. De productie was weer uit de pen van de broers George en Ira Gershwin (tekst) gevloeid. Naast de titelsong werd een ander nummer bekend namelijk “I’ve got a crush on you” dat een jazzstandard werd.

Maar de muziekscore bevatte een ander juweel met de titel “Soon” dat vreemd genoeg door maar een enkele jazzartiest werd vertolkt en dus niet echt bekend werd. Het is een fantastisch nummer dat in onderstaand You Tube filmpje te zien en te horen is in de versie van Ella Fitzgerald met een  swingende big band met violen. Met veel plezier gaan wij dit nummer brengen in ons Swingin’ Musicals programma.

De  musical zelf ging over een denkbeeldige handelsoorlog tussen Amerika en Zwitserland over de hoge importtarieven voor Zwitserse chocolade. Dit was voor de schrijver van het libretto Morrie Ryskind een aanknopingspunt om de toenmalige Great Depression onder de aandacht te brengen, waarbij een dreigende oorlog en bescherming van de eigen economie als gevolg van de recessie, een leidend thema was in die dagen. Het was de eerste keer dat een musical met een politieke lading werd gelanceerd en er zouden nog een aantal volgen.

De premiere werd door Gershwin zelf gedirigeerd en er waren een aantal leden in het orkest die toen nog niet, maar later heel beroemd zouden worden: Glenn Miller, Benny Goodman, Jimmy Dorsey, Gene Krupa en Jack Teagarden !

Bronnen:

Keyser H, Geniuses of the American Musical Theatre, ISBN 978-1-4234-6275-0, 2009 Applause Theatre and Cinema Books.

Green Stanley, Broadway Musicals Show by Show, ISBN 978-1-55783-736-3, 2008 Hal Leonard Corporation


0 Responses to “Broadway Musicals (3): Strike up the Band !”



  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: