21
aug
10

Broadway Musicals (4): Girl Crazy.

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “Girl Crazy” . We brengen het bekende ” I’ve got rythm” geschreven door George Gershwin. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg de Categorie JazzTraffic Trio op dit blog.

Op bovenstaand You Tube fimpje ziet u een van de weinige beelden die er bestaan van George Gershwin waarin  hij kort “I’ve got Rythm” uitvoert. De man was niet alleen een componist van naam en faam maar ook een begenadigd pianist. Bekend is dat waar hij kwam, als er een piano stond dan zat George daar de hele avond achter en bekommerde zich verder nergens over. Spelen voor publiek was wat hij het liefste deed.

Na de politieke satire Strike up the Band keerden de Gershwin broers terug naar het meer conventionele musical scenario. Het verhaal gaat over Danny Churchill, een zoon van een steenrijke vader. Deze stuurt Danny per taxi (!) naar Arizona om daar een ranch te gaan beheren. Dat alles om uit de handen van op geld beluste dames te blijven. Op de ranch wordt het echter een vrolijke boel met allerlei dames maar uiteindelijk trouwt Danny met Mrs. Right. Deze productie was de start van een glansrijke carriere van filmster Ginger Rogers en de musicalster (in Europa minder bekend) Ethel Merman.

Ginger Rogers

Muzikaal gezien was deze musical weer een hoogstandje van de Gershwin broers. Naast het dynamische I’ve got Rytjm bevatte deze productie opnieuw klassieke jazzstandards die vandaag de dag nog steeds veel gespeeld en graag gehoord worden, zoals Embraceable You en de ballad But not for me.

In dit You Tube filmpje hoort u een versie van Ella Fitzgerald die veel Gershwin repertoire zong en enorm heeft bijgedragen aan de acceptatie van deze muziek in de jazzwereld. In deze versie zingt Ella ook het “verse” van de compositie. Een verse werd veel gebruikt door componisten van musicals om een logische overgang van de dialoog naar de zang te maken. Zo werd een melodie op tekst gezet en diende als inleiding, dus het verse. Daarna begon het “refrein”. Tegenwoordig worden verses bijna niet meer gespeeld.

De insluitcode op You Tube is uitgeschakeld dus klik op de link en u komt vanzelf op You Tube

http://www.youtube.com/watch?v=O_hIuA9nF-o

Bronnen:

Keyser H, Geniuses of the American Musical Theatre, ISBN 978-1-4234-6275-0, 2009 Applause Theatre and Cinema Books.

Green Stanley, Broadway Musicals Show by Show, ISBN 978-1-55783-736-3, 2008 Hal Leonard Corporation


0 Responses to “Broadway Musicals (4): Girl Crazy.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: