03
sep
10

Broadway Musicals (6): The Band Wagon

De originele poster van de musical met Fred Astaire en diens zuster Adele.

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “The Band Wagon”. We brengen het romantische ” Dancing in the dark” geschreven door Howard Dietz en Arthur Schwartz. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg de Categorie JazzTraffic Trio op dit blog: https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/

Op 3 juni1931 ging in het New Amsterdam Theatre op Broadway de musical “The Band Wagon” in premiere en was met 260 voorstellingen een goedlopend productie. De musical wordt gezien als een mijlpaal in de musical geschiedenis omdat deze brak met de vaak wat platte aanpak van andere beroemde musicalproducties zoals die van de Ziegfeld Follies met veel vrouwelijk schoon.

Met een goed doorwrocht verhaal, grote sterren zoals broer en zus Adele en Fred Astaire en ultramodern decorontwerp stak deze productie boven alles uit. Voor het eerst werd er op het vaste podium een draaiend podium gemonteerd waarop een echte kermiscarousel draaide, voor die tijd een novum.

Het draaiende podium was een technologische vondst van de eerste orde voor die tijd.

De muziek en tekst was van Howard Dietz en Arthur Schwartz die als koppel grote tijden beleefden tussen 1929 en 1937 en voor deze musical hun grote hit “Dancin in the Dark” schreven.  Howard Dietz was ook een big shot bij filmmaatschappij MGM en was de bedenker van de bekende  Leo de Leeuw die het handelsmerk van MGM is geworden.In 1953 werd de musical verfilmd en hieronder ziet u een You Tube filmpje met hoofdrolspelers Cyd Charisse en Fred Astaire. Zuster Adele Astaire had inmiddels een rijke aristrocraat gehuwd die haar niet toestond het musical en dansvak verder uit te oefenen.

Mooi choreografie werk van Astaire zelf die alle dansen ontwierp. Zo ook hier een ietwat schuchter stel dat door het dansen tot elkaar komt en vervolgens al dansend in een koets beland en dan dromerig verliefd wegrijdt. Dat zie je tegenwoordig niet meer.

Hieronder een filmpje van dit nummer met een prachtige jazzuitvoering van Cannonball Adderley  met Art Blakey op drums ( en een van de weinige keren dat je Art met brushes hoort spelen in een strikte maatvoering en zonder enige franje, heel mooi door zijn eenvoud).


0 Responses to “Broadway Musicals (6): The Band Wagon”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: