07
sep
10

Broadway Musicals (6): The Gay Divorce

The Ethel Barrymore Theatre (1931)

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “The Gay Divorce” . We brengen ” Night and Day” geschreven door Cole Porter. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/ op dit blog.

Deze musical ging in premiere op 29 November 1932 in het pas geopende Ethel Barrymore Theatre in de 47e straat van West Broadway. Het was meer een muzikale klucht dan een musical maar de muziek van componist Cole Porter bracht het wereldberoemde Night and Day voort. Gewoonlijk schreef Porter eerst de tekst en dan de muziek maar voor deze musical was het een van de weinige keren dat hij eerst de muziek schreef.

Het verhaal gaat dat Porter’s  vriend Monty Woolley op een avond hoorde dat Porter aan het nummer werkte en zei ” I don’t know what it is, but whatever it is, throw it away, it’s terrible”.  Ook hoofdrolspeler Fred Astaire was niet zeker of het een goed nummer was. Uiteindelijk werd het nummer een gigantische moneymaker als een van de meest gespeelde nummers ooit.

Hieronder een You Tube fimpje met deze versie van Ginger Rogers en Fred Astaire in de filmversie uit 1934. Let ook hierop het begin (verse) dat componist Porter had aangebracht als overgang van dialoog naar de muziek. Deze brugfunctie werd veel gebruikt in musicals maar amper nog gespeeld in de hedendaagse jazz. In ons Swingin’ Musicals programma brengen wij ook deze versie met verse.

Natuurlijk mag een versie van Ella Fitzgerald niet ontbreken met een complete versie en verse. Zoals eerder gezegd heeft Ella veel  bijgedragen om de muziek van grote Amerikaanse componisten tot jazzrepertoire te maken. Met haar ongekende improvisatievermogen en scatting was zij een voorbeeld voor talloze jazzmusici.

Bronnen:

Keyser H, Geniuses of the American Musical Theatre, ISBN 978-1-4234-6275-0, 2009 Applause Theatre and Cinema Books.

Green Stanley, Broadway Musicals Show by Show, ISBN 978-1-55783-736-3, 2008 Hal Leonard Corporation


0 Responses to “Broadway Musicals (6): The Gay Divorce”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: