11
sep
10

Broadway Musicals (8): Anything Goes

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “Anything Goes” . We brengen de Cole Porter compositie “I get a kick out you”. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/ op dit blog.“In oldern days the glimpse of stockings, was looked on as something shocking, now heaven knows, anything goes ! “

Componist en tekstdichter Cole Porter schreef deze regel voor de musical Anything Goes in 1934 en hij held er zelf heel bijzondere leefgewoontes op na. Hij was homosexueel maar getrouwd met een steenrijke vrouw die hij “rich rich” noemde. Zij heette Linda Lee Thomas en was behalve rijk ook mooi. Porter zelf kwam ook uit een bemiddelde familie en hoefde zijn hele leven niet te werken als hij dat zou willen. Hij had een hele serie verhoudingen met mannen uit het artiestenmilieu maar bleef zijn hele leven getrouwd met Linda die zijn steun en toeverlaat was. Naast zijn muzikale werk bestond Porter’s leven uit cruises maken, sex, in sjieke hotels en in het mondaine Parijs wonen waar zijn vrouw Linda een huis vlak bij de Eiffeltoren had gekocht. Veel hiervan is in zijn teksten terug te vinden, vaak teksten met erotische toespeling zoals we eerder zagen bij Love for Sale.

Linda en Cole Porter

Anything Goes  speelt dan ook op een cruiseschip en is van het soort muzikale klucht met onverwachte ontmoetingen. Want nachtclubzangeres Reno Sweeney is aan boord evenals de rijke Hope Harcourt met haar verloofde. Ook gangster Moonface Martin is van de partij en daardoor ook enkele Federale agenten die hem proberen te ontmaskeren. En natuurlijk is er een verstekeling in de persoon van Billy Crocker die ook stapel is op Hope. Wat hij weer niet weet is dat zijn baas ook aan boord is. Welnu voldoende elementen voor misverstanden en hilarische momenten.

Anything Goes ging op 21 November 1934 in premiere in het Alvin Theater op Broadway en haalde het onvoorstelbare aantal van 420 voorstellingen en was daarmee een van de meest succesvole musicals ooit. Maar ook het werk van Cole Porter voor deze musical wordt als zijn meest succesvolle beschouwd. Niet alleen vanwege de titelsong maar ook vanwege het bekende You’re the Top en het nog veel bekendere I get a kick out of you.

En wie is de ultieme artiest die dit nummer op ongekend swingende wijze bracht ? Natuurlijk The Voice Frank Sinatra. In dit You Tube filmpje nog eens een demonstratie van zijn geweldige timing (let op  “terriffffffffffffiicly too”), mimiek en gebaren. En natuurlijk zong Frank dit nummer in de oorspronkelijke versie met het “verse” als begin: “My story is much too sad to be told, but practically everything leaves me totally cold”.

Bronnen:

Keyser H, Geniuses of the American Musical Theatre, ISBN 978-1-4234-6275-0, 2009 Applause Theatre and Cinema Books.

Green Stanley, Broadway Musicals Show by Show, ISBN 978-1-55783-736-3, 2008 Hal Leonard Corporation


0 Responses to “Broadway Musicals (8): Anything Goes”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: