14
sep
10

Broadway Musicals (9): Jumbo

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “Jumbo” . We brengen de Rodgers & Hart compositie “My Romance”. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/ op dit blog.

Originele Jumbo Billboard uit 1935

De musical Jumbo is een van de voorbeelden van een show die commercieel en dus financieel flopte zoals wel vaker gebeurde op Broadway. Maar ook een musical die muzikale juweeltjes voorbracht en dit keer van het ongeevenaarde duo Richard Rodgers en Lorenz Hart.

Om de musical in een circus setting te kunnen presenteren werd een oud theater dat al vijf jaar leegstond helemaal verbouwd tot circustent, compleet met een draaiende circuspiste. Totaal investeerden de producenten het voor die tijd gastronomische bedrag van $ 340 000 dollars, miljoenen nu. Bizar genoeg duurden de repetities zes maanden en de voorstellingen zelf maar vijf maanden toen de show moest stoppen wegens gebrek aan belangstelling. Om toch nog enigszins geld terug te halen werden van de show nog maandenlang radioshows gegeven.

Van de muziekscore van Rodgers en Hart waren er drie nummers die de geschiedenins ingingen: “My Romance, Little Girl Blue en The most beautiful girl in the world”, de laatste niet te verwarren met het gelijknamige nummer van Charlie Rich uit de jaren ’70.

My Romance spelen we voor u in het programma Swingin’ Musicals dus eerst maar eens kijken naar” The most beautiful girl”. Ik kan het niet laten om hier weer het uitzonderlijke talent van Sinatra te laten zien en horen. Luister en kijk eerst naar deze versie van “The most beautiful girl in the world” uitgevoerd door Ron Raines. Hij zingt het zoals Rodgers & Hart het ooit bedoeld hebben, met een verse als inleiding en een zwierige 3/4 maat met een romantische melodie van Richard Rogers. En let ook eens op de originele en puntige tekst van Lorenz Hart.

En zie wat Sinatra en zijn arrangeur ervan maken. Een uptempo swingfeel (John Engels zou zeggen “een Jezustempo”), het verse wordt weggelaten en de 3/4 maat is veranderd in een 4/4. Dat vraagt sowieso een heel andere timing maar Sinatra weet als geen ander hoe je dat aanpakt. Luister, huiver en geniet van The Voice.

Een ander muzikaal hoogtepunt in de show is de finale van de eerste act, als hoofdrolspeelster Gloria Grafton droomt dat ze weer kind is en zich voorstelt hoe haar favoriete circusartiesten voor haar optreden. Het nummer heet “Little Girl Blue” en is in onderstaand filmpje te zien in een versie van Chet Baker. Het is overigens een mooie zwartwit film van Chet waarin zijn hele leven voorbijtrekt. Je ziet hem veranderen van een soort James Dean tot een oude man met een gegroefd en afgeleefd gezicht van drank en drugs. Chet zingt voor een groot deel dit stuk en dan is er geen middenweg: of je vindt het mooi of je vindt het helemaal niks. Oordeelt u zelf.

De insluitcode is helaas door de Chet Baker foundation uitgeschakeld dus het filmpje kan ik niet laten zien.

Wel is hier de link naar You Tube http://www.youtube.com/watch?v=rcdZh9owpwQ&feature=related


0 Responses to “Broadway Musicals (9): Jumbo”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: