16
sep
10

Frans von Chossy: Pendulum

Deze recensie schreef ik voor het Mei nummer  van het magazine HIFI Video Test (HVT)

Bij het ontvangen van het begeleidend schrijven van het labelmanagement van de CD “Pendulum” van het trio van Franz von Chossy vielen nog voor het beluisteren van de CD twee zaken op. Op de eerste plaats de zin, ik citeer: “ Wiltgen, tourde met jazziconen als Kurt Rosenwinkel brengt de essentiele ritmische subtiliteit” einde citaat. Afgezien van de onbegrijpelijke zinsconstructie ben ik ook benieuwd wat nu precies “essentiele ritmische subtiliteit” betekent.

Tweede opvallende zaak is dat we hier te maken hebben met zeer goed opgeleide en gelauwerde musici. Von Chossy studeerde Summa Cum Laude af aan het conservatorium en bassist van der Feen studeerde Cum Laude af in zowel jazz als klassieke muziek. Toevallig las ik deze week een citaat van saxofonist Benjamin Herman die, vrij vertaald, ons liet weten dat het enige tijd geduurd heeft voordat hij van de invloed van het conservatorium af was en zodoende meer muzikale vrijheid voelde.

Dat lezende moest ik ook denken aan commentaren van bijvoorbeeld drummer John Engels die stelde “ het gaat niet om de techniek maar om de bezieling. Dat wordt voor het gemak maar even vergeten”. Overigens kan ik iedereen aanraden dit interview met John Engels uit 2006 te lezen. Heel veel wijze raad van een natuur – en toptalent. Zie http://www.draaiomjeoren.com/

Welnu, het trio van Von Chossy schijnt dit ter harte genomen te hebben. Dik vijftig minuten zeer expressieve muziek en, hoe kan het anders, technisch op zeer hoog niveau uitgevoerd. Ik weet niet waarom deze muziek het label jazz meekrijgt, ik vind het meer dicht bij symfonische rock liggen. Nu willen we altijd ergens labels aanhangen en dat is denk ik wat deze musici nu net niet willen.

Maar hoe je het wendt of keert, de muziek heeft sterke klassieke trekken. Ook het feit dat, overigens prachtig gedaan door bassist Clemens van der Feen, de contrabas op een aantal stukken “gestreken” wordt ingezet draagt hieraan bij. Onmiskenbaar is er grote vrijheid voor improvisatie maar tegelijkertijd lijken grote delen gearrangeerd met veel wendingen en minder gangbare en wisselende tempi.

Op de site van Von Chossy is aardig wat informatie te vinden over deze CD en dat compenseert het feit dat er geen boekje wordt meegeleverd met de broodnodige informatie over deze niet alledaagse muziek. Zo kunnen we lezen dat Von Chossy zegt “ I don’t like music to sound complicated”. Hier moest ik toch echt even achter de oren krabben want ik denk dat we dan een verschil van mening hebben over de definitie van “complicated”.

Samenvattend, zeer expressieve muziek, technisch briljant uitgevoerd en bij vlagen zeer complex en daardoor minder toegangelijke muziek.

Franz von Chossy: “Pendulum”  EtceteraNow – KTD 6005


0 Responses to “Frans von Chossy: Pendulum”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: