19
sep
10

Afscheid Hein van der Geyn.

Nogal verrast werd in de muziekwereld gereageerd op het nieuws dat bassist Hein van der Geyn zijn bas aan de wilgen hangt en per 1 oktober a.s. met vrouw en kind naar Zuid – Afrika afreist om daar een guesthouse te beginnen. Hij gaat daar ook geen bas meer aanraken als ik het goed heb begrepen.

Persoonlijk is Hein voor mij DE Nederlandse bassist naast die andere topper Ernst Glerum. Sowieso vanwege hun mooie techniek die altijd in dienst staat van de muziek. Lees vooral de recensie die ik schreef over zijn CD met zangeres Paulien van Schaik op dit blog.

https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/recensies/

Hij is het prototype van een man die na dertig jaar in de jazzwereld zo hoog op de piramide van Maslow staat dat hij kan zeggen zich in het jazzmetier volledig te hebben ontwikkeld en ontplooid en daarom nu iets geheel anders gaat doen als levensvervulling. Er is niet aan veel mensen gegeven zoiets te doen.

Een absoluut muzikaal hoogtepunt waar Hein bij betrokken was, was de tournee die hij maakte met Chet Baker in Japan met daarnaast Harold Danko op piano en onze bloedeigen John Engels op drums. Er is een registratie gemaakt van een optreden op 14 juni 1987 en daar is een CD van verschenen op Evidence Records (ECD22158-2). Adembenemende jazz met prachtige interacties tussen de musici en een  spirituele sfeer die haast beklemmend werkt. En natuurlijk swingend all the way.

Kijk en luister eens naar dit prachtige filmpje van dat optreden (liefst met koptelefoon). Een volstrekt onherkenbare Hein  van de Geyn  (in pak, met stropdas, bril en haar) die met diep spel een weergaloze solo neerzet. In het tweede chorus gaat Chet scatten en doet de piano helemaal niets (kunst van het weglaten). In het derde chorus komt de piano terug en opmerkelijk (voor drummers) John Engels speelt z’n ridecymbal met de stick en de fills nog steeds met een brush. Prachtig, prachtig.

Voor  wie meer wil weten over Hein’s vertek lees het mooie interview dat pas verscheen op de Draaiomjeoren website. Mooi om zijn visie op muziek en het leven en leerzaam voor musici hoe je je ontwikkelt om eerst het instrument machtig te worden en vervolgens daar zoveel mogelijk van weg moet laten.

http://www.draaiomjeoren.com/interviews/vandegeyn.html Interview Hein van de Geyn in Draaiomjeoren


0 Responses to “Afscheid Hein van der Geyn.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: