22
sep
10

Bruut in Maal3 te Bovenkerk

Jazzvrienden en vriendinnen, het was weer tijd voor een bezoekje aan wat formeel “Jazzpodium Amstelveen” heet want er gebeuren mooie dingen daar. Samen met fotograaf Erwin Wittenberg waren we ruimschoots op tijd om het optreden van “Bruut” mee te maken.

 

Bruut in Maal 3 te Bovenkerk (Foto Erwin Wittenberg / Event Impressions)

 

Zoals in de agenda op dit blog vermeld,  had ik de heren Oosterbeek en Schlarmann een paar jaar geleden aan het werk gezien toen ik deelnam aan de Summer Jazz Workshop van het Conservatorium van Amsterdam en zij in hun afstudeerjaar zaten. Sindsdien had ik ze op mijn radarscherm. Waarom weet ik ook niet precies, wellicht was het wat de Duitsers “fingerspitzengefuehl” noemen. In ieder geval bleek na vanavond dat daar niets mis mee was al zeg ik het zelf.

Bruut opende met een nummer bekend geworden door Gerry Mulligan. In de afkondiging wisten ze de titel niet meer, dus hierbij: het was “Bernie’s Tune”. Jullie gaan het meemaken want hier is het filmpje met een mooie solo van drummer Schlarmann die, als ik mij niet vergis heel veel naar Buddy Rich heeft geluisterd. Als Rich aanhanger kan ik mij daar zeer over verheugen uiteraard. (voor “full screen” druk op de pijltjes rechts beneden).

Vervolgens kwam veel eigen werk langs dat de bandleden naar eigen zeggen in volledig democratische muzikale samenspraak hebben geschreven. Dat geloven we graag en het resultaat was er in ieder geval naar. Met als hoogtepunt “Slow Blues” dat gedragen en met inhoud werd gebracht en het publiek tot groot enthousiasme bracht. Maar ook de standards werden met een vernieuwende aanpak gebracht zoals het bekende “Caravan” en Cole Porter’s “Love for Sale”.

Bruut bulkt van het talent. De puike en piepjonge saxofonist Maarten Hogenhuis staat duidelijk onder invloed van Charlie Parker en daar is natuurlijk niets mis mee. Het uit zich enigszins in de eigen composities want daar zijn in de melodielijnen weinig herhalingen waar te nemen. Dat was ook het handelsmerk van de composities van Charlie. Organist Folkert Oosterbeek en drummer Felix Schlarmann leggen de muzikale fundamenten onder het geheel en maken het verschil. Het spel van bassist Thomas Rolff zou iets “dieper” mogen want dat bleef in dit geweld enigszins onder de oppervlakte. Maar dat is  geen wonder als je bedenkt dat er toch met enig geluidsgeweld wordt gemusiceerd. Wellicht zou er in sommige stukken een mooie donker zoemende basgitaar aan te pas moeten komen.

Kortom het was een optreden van hoog niveau en entertaining want daar gaat het tenslotte om. Ik denk dat deze formatie met de juiste mensen eromheen, voor artistiek en commercieel succes kan zorgen. Kon het niet laten om even met de heren op de foto te gaan uiteraard.

 

Bob en Bruut in Maal 3 te Bovenkerk (Foto Erwin Wittenberg / Event Impressions)

 

In ieder geval was het weer een brute avond bij Maal 3 in Bovenkerk en hierbij als toetje het slotnummer.


0 Responses to “Bruut in Maal3 te Bovenkerk”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: