09
okt
10

Publieke omroepen: SCHANDE !

Bovenstaande foto dateert uit het begin van de jaren 1950 en is genomen tijdens een opname in een omroep studio. Naast Bob van Eekhout Senior op drums zien jullie bv. accordeonist Harry Mooten die later beroemd werd als Geitenbreier in de serie De Film van Ome Willem en veel met componist Harry Bannink werkte. Mijn vader was beroepsmusicus en had naast zijn werk ’s avonds als drummer en pianist bij diverse orkesten ook regelmatig radioschnabbels overdag. Die schnabbels waren een goede  aanvulling op de inkomsten uit contracten en optredens.

Naar blijkt gaat de regering E 200 miljoen van de E 800 miljoen bezuinigen op de publieke omroep. En wat blijkt ook ? Die gooien er gemakshalve maar meteen als eerste de beste de omroeporkesten eruit. Daar zijn ze overigens als jaren mee bezig want orkesten als de Ramblers, Skymasters, VARA – en KRO Dansorkest, Orkest Frans Mijts, Malando enz. zijn  in geen velden of wegen meer te bekennen.

Deze week werd er in Den Haag gedemonstreerd tegen deze bezuinigingen door ca. 2000 musici omdat waarschijnlijk ook andere orkesten worden getroffen. Maar wat de publieke omroepen betreft moeten de musici niet bij de regering zijn maar bij de omroepen die bij een bezuiniging meteen maar de musici eruit flikkeren. Schande !

Vandaag verscheen een interessant artikel van econoom, ex-Robeco topman en Telegraaf columnist Jaap van Duijn, die wat mij betreft altijd uitblinkt door nuchtere en to the point analyses. Laten we hem eens met een paar (onderstreepte) citaten volgen:

“Voor haast ieder normaal bedrijf geldt dat de eerste 10% aan bezuinigingen met enige inspanning altijd te vinden zijn. Bij de publieke omroep moet dat geen enkel probleem zijn” Dat betekent dus gewoon luxe, overdaad en overtolligheid wegsnijden als eerste stap. Er is dan nog geen musicus overboord gegooid en de eerst E 80 miljoen zijn binnen. Punt voor Jaap.

“De volgende 15% die nodig is, kan gevonden worden door al die programma’s af te schaffen die niet tot de taken van een door de overheid gefinancierde omroep behoren” Dus geen amusementsprogramma’s meer brengen die ook de commercielen goed kunnen programmeren en waar ze voor zijn. “Het is niet de taak van de overheid om van ons belastinggeld lollige presentatoren, met salarissen van ver boven de overheidsnorm, te betalen”. Tweede punt van Jaap.

“Aan 22 omroepen waaronder de fossielen van de verzuiling is al helemaal geen behoefte” Dat betekent dus minimaal een net weg. 3-0 voor Jaap.

Tenslotte: “nu ik er zo over nadenk zijn de plannen van het kabinet eigenlijk veel te bescheiden” 4-0 voor Jaap en geen muzikant hoeft de deur uit.

Veel hoef ik hier niet aan toe te voegen maar duidelijk is dat er andere methoden zijn om te bezuinigen en niet als eerste een goed opgeleide en kwetsbare beroepsgroep bij het oud vuil te zetten.


0 Responses to “Publieke omroepen: SCHANDE !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: