18
okt
10

Broadway Musicals (16): Babes in Arms en een hitnotering voor “Where or When”

In het programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “Babes in Arms” . We brengen de Richard Rogers en Lorenz Hart compositie “The Lady is a Tramp”. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/op dit blog.

Alhoewel Babes in Arms prachtige stukken voorbracht zoals  “My funny Valentine en Johnny One Note” zoals beschreven in eerder afleveringen van deze serie, werd uiteindelijk “Where or When” een echte hit. In 1937 (!) bereikte het de Amerikaanse charts en in totaal zou het nog acht maal in de Amerikaanse hitparades verschijnen in diverse uitvoeringen.

In bovenstaande originele uitvoering is dit stuk door Ray Heatherton ontdaan van het beginstuk, het zogenaame “verse”. Dat werd, behalve in de musical, meestal weggelaten met uitzondering van een uitvoering van Barbara Streisand uit de jaren 1960. Dat is jammer want deze inleiding of “verse” is een prachtige overgang naar de wat weemoedige sfeer van de compositie. In de Ray Heatherton uitvoering wordt, zoals gebruikelijk in die dagen, het stuk eerst instrumentaal uitgevoerd waarna de zanger het overneemt.

Ook Sinatra had het op zijn repertoire genomen en zong een mooi ingetogen versie in de jaren 1950. Hij nam het opnieuw op voor een “Duets” CD maar dat liep uit op een “Sinatra-iaanse” versie met veel uithalen van Steve Lawrence en Edie Gormay en een spetterende bigband. Zo hebben Rodgers en Hart dat nummer nooit bedoeld.

Er zijn dus veel uitvoeringen maar persoonlijk vind ik deze uitvoering van Harry Connick Junior erg goed. Ingetogen, simpel en met de weemoed die bij dit nummer hoort. Alleen begeleidt door een piano. Deze versie werd heel toepasselijk in 1989 gebruikt in de film “When Harry met Sally”


0 Responses to “Broadway Musicals (16): Babes in Arms en een hitnotering voor “Where or When””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: