24
okt
10

Straatmuzikanten aller landen – verenigt U !

Ze zijn van alle tijden en overal, straatmuzikanten. Dat is het mooie van muziek, het kan overal, op elke moment, betaald, onbetaald, in theater, cafe, thuis of gewoon op straat, gewaardeerd of uitgefloten, elk genre.

Tot straatmuzikanten reken ik ook de orgeldraaiers in Amsterdam. Als kind ben ik ermee opgegroeid en ik sla ze nooit over als ik er langs loop om een eurotje te storten als ze aan het mansen zijn. Mansen is een Amsterdamse uitdrukking voor het schudden met het koperen geldbakje. Er zijn er nog maar weinig van, laten we hopen dat dit fenomeen in godsnaam bewaard blijft.

Maar je ziet meer muzikanten in Amsterdam. In de Albert Cuyp stond een klein mannetje met een contrabas op een houten pallet, terwijl hij de maat stampte (daar is die pallet voor) en een tambourijn bediende. Een soort Nikkelen Nelis, maar ik zie hem nooit meer helaas. Ook in het Vondelpark zie je regelmatig Oost Europese gezelschapjes die met accordeon en klarinet die typsich Slavische muziek maken met die karakteristieke 12/8 maatsoort.

Of bij het Concertgebouw waar ik menig keer voorafgaand aan concertbezoek een geweldige muzikant zag en hoorde. De laatste keer zag ik een accordeonist die erg goed was, m’n bek viel open zogezegd. Hij speelde klassieke werken, iets wat bij mijn weten alleen Harry Mooten klaarspeelde. En dat op een hoekje bij het Concertgebouw, zomaar.

En dan natuurlijk  het buitenland. In Parijs zag ik in zo’n koude gang van de metro een gezelschap van zo’n tien jonge mensen met violen en cello’s, een mooi klassiek stuk vertolken. Iedereen liep er gehaast langs maar ik heb er zeker geboeid tien minuten naar staan luisteren. En in de Algarve, op het bekende pleintje in het centrum van Albufeira. Wij zijn daar vaak geweest en altijd is er wel een Chileens gezelschap die met een kompleet panfluit orkest het publiek vermaakt en na afloop CD’s verkoopt. Die koop ik ook altijd, want je moet je collega’s steunen nietwaar.

Fotograaf Erwin Witttenberg, die al jaren foto’s van ons trio maakt, heeft een mooie collectie straatmuzikanten gefotografeerd. Kijk er eens rustig naar, bij elke foto proef  je de sfeer van de muziek en de stad.

Als u meer werkt wilt zien van Erwin, hij poseert op 12 november a.s. van 16.30 uur tot 19.00 uur in het Crown Placa Amsterdam-Schiphol Hotel, Planeetbaan 2, 2132 HZ Hoofddorp, tel. 023 – 5650000 (gratis parkeren).  Als u iets koopt, wordt een deel van de opbrengst geschonken aan de stichting “Doe een wens”


0 Responses to “Straatmuzikanten aller landen – verenigt U !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: