03
nov
10

Broadway Musicals (19): Let’s Call The Whole Thing Off.

In het programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de film “Shall we dance ?” . We brengen de Gershwin compositie “They can’t take that away from me”. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/op dit blog.

In de loop van de samenwerking voor “Shall we dance?”  tussen de gebroeders Gershwin en Fred Astaire en Ginger Rogers, was het Ira Gershwin opgevallen dat Fred en Ginger voor sommige woorden een verschillende uitspraak hadden. Als Fred zei (fonetisch) “niezher voor het woord “neither” sprak Ginger dat uit als “naizher”of zei de een “eftur”  (voor het woord after) dan zei de ander “aaftur”. Dit inspireerde Ira tot het schrijven van de tekst voor “Let’s call the whole thing off” voor de musical Shall we dance ?”. Broer George componeerde de melodie en zo onstond deze klassieker.

De taalkundige humor werd in dit nummer ten volle uitgebuit en paste perfect in de film. En wie zouden dit nummer beter kunnen vertolken dan Ella Fitzgerald en Louis Armstrong ? Niemand denk ik, luister naar hun heerlijke lazy feel swing, gevoel voor timing en de lichte maar liefdevolle spot die ze in hun voordracht leggen. Zo hadden George en Ira het bedoeld.

Maar de film had nog meer in petto voor dit nummer. De geniale Fred Astaire had een choreografie bedacht om de melodie te brengen op rolschaatsen. En zo gingen maanden van training en repetities vooraf aan de filmopnames, want op de eerste plaats moesten Ginger en Fred rolschtaatsen leren.

Vervolgens moest Fred de choreografie ontwerpen en dat is hetzelfde als muziek componeren. Elke pas wordt bedacht en alle passen moeten een geheel vormen. Maar het moet ook passen bij het ritme van de muziek, de sfeer en een geheel vormen. En vervolgens moesten Fred en Ginger de techniek in huis hebben om het uit te voeren. Ga er maar aan staan.

In onderstaand filmpje het uiteindelijke resultaat van de muziek van George en Ira, de choreografie van Fred en de uitvoering van Ginger en Fred. Een bundeling van muziek en dans, vakmanschap, creativiteit, techniek en superieure timing.

Let ook op het feit dat deze scene in slechts twee takes is opgenomen. Pas bij 1.41 is er een cut en begint het laatste stukje. Een hoogstandje in alle opzichten.

Om het af te sluiten het tweede deel (vijfminuten filmpje) van de documentaire “The music of shall we dance”.


0 Responses to “Broadway Musicals (19): Let’s Call The Whole Thing Off.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: