23
nov
10

Broadway Musicals (23): “They Did’nt Believe Me”

In het programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “Very warm for May” van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II. We brengen de compositie “All the things you are”. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/op dit blog.

Leven en werk van componist Jerome Kern.

Jerome Kern (1885 - 1945)

In de vorige aflevering van deze serie (Very warm for May) en aflevering 7 (Musical Roberta), hebben we kennis gemaakt met het werk van Jerome Kern. Het is de moeite waard om ons nog eens verder te verdiepen in het werk van deze grote Amerikaanse componist.

Zoals veel componisten die we tegenkwamen in vorige afleveringen, is Jerome Kern van Duits – Joodse afkomst. Hij werd in 1885 geboren uit het huwelijk van Henry en Fanny Kern. Zijn moeder had grote invloed op hem. Eigenlijk had ze een meisjes gewild en daarom werd Jerome de eerste drie jaren van zijn leven als meisje gekleed. Op zijn vijfde begon Fanny hem pianoles te geven en hij was zo goed dat hij in de familie in het centrum van de belangstelling stond en werd hevig verwend.

Na zijn schooltijd en een muzikale opleiding in Engeland werd hij verkoper van bladmuziek en ging hij zich meer en meer richten op het schrijven van muziek. Van 1905 tot 1912 had Kern al meer dan 100 composities geschreven en verkocht en op zijn 25e was hij daardoor al redelijk welgesteld. In 1910 trouwde hij met zijn Engelse jeugdliefde Edith Kelly en ze vestigden zich in New York.

In 1914 (!) boekte Kern een van zijn eerste grote successen. Hij schreef de muziek voor de musical “The girl from Utah” en de hitsong daaruit was “They did’nt believe me” in de jaren 1950 van de vorige eeuw gecovered door alle groten uit de Amerikanse entertainmentindustrie. Hier een filmpje in een swing uitvoering van Dinah Washington met als arrangeur en dirigent een jonge Quincy Jones, de grote man achter de successen van Michael Jackson. Het komt van het album “The Swinging Miss D” met in de arrangementen veel Latin accenten. Zet wel je koptelefoon op want dan is het echt genieten !


0 Responses to “Broadway Musicals (23): “They Did’nt Believe Me””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: