26
nov
10

Vier frisse jongens !

Bij het schrijven aan de vorige aflevering over the Beach Boys kwam ik vanzelf terecht bij de grondleggers (samen met The Comedian Harmonists) van close harmony singing, namelijk “The Four Freshmen“. Freshman staat voor een eerstejaars op een Amerikaanse High School maar deze heren waren bepaald geen eerstejaars.

Het waren (en zijn !) stuk voor stuk klasse musici die ieder meerdere  instrumenten bespeelden en daarnaast uitstekende stemmen hadden die ze in staat stelde complexe vocale harmonieen te produceren. Ga er maar is voor zitten, dit filmpje uit 1964 met The Four Freshmen in Tokyo. Kijk en luister met een schuin oog en oor naar die sublieme bigband die helemaal uit Japanners bestaat. Verbazingwekkend dat Japanse musici met een heel andere muziekcultuur zo een perfecte big band sound bereiken  ( kopersecties met vijf trompetten en vijf trombones !).

The Four Freshmen werden opgericht in 1948 en hadden aanvankelijk moeite (zoals zovelen)  iets in het vak te bereiken maar ze werkten constant aan hun repertorie en sound. Het was uiteindelijk orkestleider Stan Kenton die zich in 1952 over de groep ontfermde en ze aan een platencontract bij Capitol Records hielp. In die jaren vijftig werden de jongens een topgroep met verscheidene grote hits in Amerika, optredens in TV shows en  tournees over de hele wereld. De komst van de Britse pop invasie in de jaren ’60 luidde  het commerciele einde in van de groep.

Maar de groep bleef bestaan en bandlid van het eerste uur Bob Flanagan ging pas in 1992 met pensioen en deed daarna het management van de groep en is eigenaar van de naam. Dat de naam van de Freshmen toch bleef rondzingen was ook te danken aan Beach Boys leider Brian Wilson. Die verklaarde waar hij maar kon, dat deze groep zijn grote inspiratiebron was voor de Beach Boys sound.

En ze bestaan nog steeds, uiteraard in een geheel nieuwe bezetting (# 22) en nog steeds in de beste Freshmen traditie met multi-instrumentale musici en de bijbehorende stemmen.Vorig jaar brachten ze een CD uit en treden zo’n honderd keer per jaar op. Ze hebben  een grote schare fans in Amerika die georganiseerd zijn in de Freshmen Society en zijn wat je noemt dus alive en kicking. Uitgebreide informatie is te vinden op www.fourfreshmen.com.

Bijgaand een filmpje met een optreden van de mannen in Las Vegas. Top swing !


0 Responses to “Vier frisse jongens !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: