28
nov
10

Broadway Musicals (24): Ikke, ikke, ikke…………….

In het programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “Very warm for May” van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II. We brengen de compositie “All the things you are”. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/op dit blog.

Leven en werk van componist Jerome Kern.

Jerome Kern was een man vol tegenstellingen. Hij was altijd tot in de puntjes verzorgd gekleed. Hij zag eruit en sprak ook als een echte professor, was slim, gedistingeerd en erudiet. Tegelijktertijd  was hij een verwoede gokker zowel met kaartspelen als paardenrennen. Als fervent liefhebber ging hij elk weekend naar een honkbalwedstrijd.  Hij was  inhalig bij contractbesprekingen en 50/50 verdelen met de tekstschrijvers van zijn werk was out of the question. Zelfs toen hij met Ira Gershwin werkte stond hij erop 55% te krijgen.  Anderzijds kon hij ook genereus zijn voor mensen die hem nastonden.

Hij was getrouwd met een Engelse en al vroeg welgesteld. In zijn grote succesperiodes verdiende hij $ 5000 per week en verzamelde antieke boeken en zilver. In 1929, vlak voor de Grote Depressie, verkocht hij zijn zilvercollectie voor meer dan twee miljoen dollar, dat zou nu ongeveer twintig miljoen zijn. De Kerns hadden een mooi huis in Bronxville waar ze schapen, honden, katten en paarden hielden. Kern verzamelde auto’s en bezat o.a. een Rolls Royce. Hij bezat een zeewaardig jacht en in stille periodes maakt hij vaak cruises. Geen crisis dus voor deze mensen.

In 1926 schreef hij met Oscar Hammerstein II  zijn grote musical hit “Showboat” die in 1927 in premiere ging. Met 572 voorstellingen in New York werd het een million seller want de productie maakte in 1930 een tournee door Europa en ging in 1932 opnieuw op Broadway lopen. Na de oorlog ging Showboat in1946 weer op Broadway in roulatie en werd er een nieuwe Kern compositie toegevoegd met de titel “Nobody Else But Me”. Dat zou ook Kern’s laatste nummer worden want toen de revival plaatsvond was Kern dood. Showboat liep een jaar op Broadway en haalde een omzet van twee miljoen dollar. Er werden in 1929, 1936 en 1951 filmversies van gemaakt en in 1994 ging er opnieuw een revival lopen op Broadway die maar liefst 947 voorstellingen haalde. Een ongekend succes verspreid over diverse decennia.

Showboat bevatte de compositie “Ol’ Man River” die het bekendst werd. Maar Kern’s laatste werk  “Nobody Else but me” is er in een lekkere swingversie van Saraha Vaughn uit 1960. Goed dat Kern deze versie nooit heeft kunnen horen want aan  “verjazzen” van zijn werk had hij een hekel. Zijn erfgenamen zullen daar anders over denken.


0 Responses to “Broadway Musicals (24): Ikke, ikke, ikke…………….”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: