29
nov
10

Broadway Musicals (25): Smoke Gets In Your Eyes.

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “Roberta” . We brengen een instrumentale versie van “Yesterdays ” geschreven door Jerome Kern. Voor meer informatie over dit programma raadpleeg https://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/ op dit blog.

Leven en werk van componist Jerome Kern

In 1930 had Jerome Kern geen werk. Door de economische malaise liep het aantal Broadway producties sterk terug met als gevolg grote werkeloosheid onder de artiesten, dansers en musici. Kern bracht het jaar grotendeels door met het maken Atlantische cruises of op zijn eigen jacht.

In 1933 schreef hij samen met tekstdichter Otto Harbach “The cat and the Fiddle” dat het als musical goed deed maar geen grote songs voortbracht. In 1935 schreef hij met Hammerstein II “Music in the Air” en daar zaten de bekende compositie “The Song is You” en “Every Little Star” in.

Het grootste succes als componist kwam voor Kern in 1935 met de musical “Roberta” waarvoor hij het prachtige “Yesterdays”  en “Smoke gets in your eyes” schreef. Dat laatste nummer zou Kern’s signature song worden. In de jaren vijftig hadden The Platters er een gigantische wereldhit mee die tot de dag van vandaag nog veel te beluisteren is.

Een prachtige compositie maar er zat een verhaal aan vast. Tekstschrijver Harbach en Kern kregen knetterende ruzie over de benadering van dit nummer. Volgens Harbach had Kern het  in uptempo geschreven terwijl hij van mening was dat het als ballad gebracht moest worden. Kern ontkende dit conflict in alle toonaarden en het kwam nooit meer goed tussen die twee.

Luister ook eens naar deze uitvoering van Oscar Peterson uit 1959 zonder drums en met Ray Brown op bas. Genomen van dat prachtige album “Oscar Peterson plays the Jerome Kern Songbook”

Bron: Keyser, H – Geniuses of the American Musical Theatre, Applause Theatre & Cinema Books, 2009 – ISBN 978-1-4234-6275-0


0 Responses to “Broadway Musicals (25): Smoke Gets In Your Eyes.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: