05
dec
10

Broadway Musicals (30): Between The Devil And The Deep Blue Sea.

In het nieuwe programma “Swingin’ Musicals’ van het jazztrio JazzTraffic en jazzvocaliste Colette Wickenhagen besteden we aandacht aan de musical “The Wizard of Oz” . We brengen het beroemde “Over the Rainbow ” geschreven door componist Harold Arlen. . Voor meer informatie over dit programma raadpleeghttps://bobvaneekhout.wordpress.com/category/jazztraffic-trio/ op dit blog.

Leven en werk van Harold Arlen (1905 – 1986)

Owney Madden was op zijn zeventiende al goed voor vijf moorden. Daarna was hij verder opgeklommen in de gangster hierarchie en in 1930 had hij de controle over Manhattan. Het was de tijd van de “Great Depression” en de drooglegging. Madden was de baas van de illegale alcohol distributie en pleegde veelvuldig afpersing in ruil voor  “bescherming”.

Maar hij was ook eigenaar van “The Cotton Club”, in feite een danszaal omringd door tafels en een podium voor de orkesten. Duke Ellington en zijn band speelden daar regelmatig maar de “colored” waren achtergesteld. Ze hadden hun eigen toiletten, mochten er niet eten en geen vrienden meenemen.

Door de economische crisis liep het aantal musicalproducties op Broadway sterk terug en ontstond grote werkeloosheid bij musici, artiesten en componisten. De bedrijfsleider van de Cotton Club was een liefhebber van de muziek van Arlen en Koehler en stelde ze aan als de vaste componisten van de Cotton shows die daar werden gebracht. Ze bleven daar uiteindelijk drie jaar werken en dat hielp ze financieel door die moeilijke periode heen.

In 1931 schreven Arlen en Koehler hun eerste Cotton Club Show met daarin twee hits, “I Love a Parade” en het bekendere “Between the Devil and the Deep Blue Sea”.

Verassend genoeg vond ik een versie van ex-Beatle George Harrison die dit nummer uitbracht op de “Brainwashed” CD uit 2002. Een mooie uitvoering en net zoals in  zijn Beatletijd maakt George gebruik van niet alledaagse instrumenten. In dit nummer horen we een ukelule en een tuba. Let ook op dat laatste gitaar accoordje, kenmerkend voor de Beatles in hun early days. Tijdens de opnames van deze CD was George al ernstig ziek en kwam een jaar na zijn dood uit.


0 Responses to “Broadway Musicals (30): Between The Devil And The Deep Blue Sea.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: