06
dec
10

Optreden Paul Berner Kwartet bij Maal3 – Dinsdag 7 november

 

 

Jazzvrienden en vriendinnen, bijgaand weer het bericht van Henk Brinkman. Aanvang 20.oo uur

“De eerste dinsdagavond, 7 december, speelt het kwartet van Paul Berner onder de naam Back Porch voor het eerst in Maal3. Zijn formatie is samengesteld uit collega muzikanten met wie Paul een jaren lange band onderhoud; hij noemt het ensemble daarom Back Porch. Dit is, in Amerikaanse termen, een achterommetje van het huis alwaar men vaak in privé sfeer een gezellig “entre nous” kan hebben en waar men dus ook pleegt te filosoferen en musiceren; hetgeen dus meerdere malen  in zijn Haarlemse achtertuin heeft plaatsgevonden.

Wat Berner in bepaalde zin uitzonderlijk maakt is zijn diepgaande passie voor de grote vlaktes van het middenwesten in de USA waar hij ook geboren en getogen is. De beleving van een soort heimwee dat in zijn composities tot uitdrukking komt. Die muzikale expressie belijdt hij in een stijl die men in hier in Nederland uniek mag noemen.

Berner’s jazz krijgt er een aparte kwaliteit door; een meer melodische, dromerige stijl met een – overigens bedrieglijk – gevoel van eenvoud. Muziek die niet alléén aan een jazzpubliek appelleert. Paul zegt hierover: “Jazz is eigenlijk altijd heldere muziek geweest. Voor een goeie jazzplaat hoef je als luisteraar niet gestudeerd te hebben om het te snappen.

Je moet als muzikant je publiek een ingang bieden, zodat het met je mee kan reizen. In mijn band gebeuren ook dingen die, als je ze uit hun context licht, best ingewikkeld zijn. Maar het publiek ondergaat dat niet zo omdat het zijn grond van eenvoud houdt en zo licht verteerbaar blijft.” Zijn muziek gaat een huwelijk aan met improvisatie en het vermogen om langs instrumentale weg verhalen te vertellen. Berner beschikt dan ook over een daverende band waarin de top- gitaristen Ed Verhoeff en Peter Tiehuis elkaars reserves wegspelen. De ritme sectie, Paul met Hans Oosterhout, ondersteund als vanouds die specifieke sfeer. Tezamen een boeiend geheel”.


0 Responses to “Optreden Paul Berner Kwartet bij Maal3 – Dinsdag 7 november”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: