11
jan
11

Soms heb ik het idee dat je als jazzrecensent, muzikaal gezien dan, een goeie spagaat en dito acrobatische souplesse in huis moet hebben

Deze recensie schreef ik voor het HiFi Video Test Magazine – 9 / September 2010

De zeer verschillende vormen en benaderingen van muziek waarmee de nieuwe en jonge Nederlandse jazz scène tegenwoordig uit de school klapt, vragen hierom. Je komt niet meer weg met begrippen als bop, hardbop en swing want die hokjes bestaan nog wel maar zijn sterk verouderd alhoewel nog immer geliefd.

Tijdens de recente Jazzdag in Amersfoort was er een interessante presentatie van het onderzoeksbureau MusicResearch.nl waaruit bleek dat jazzliefhebbers ook van klassiek houden. Bij het beluisteren van de CD van Eef van Breen getiteld “Playing Games”  zul je dat als luisteraar ook nodig hebben. De composities van Eef en uitvoeringen daarvan vertonen sterke associaties met Chet Baker, Eleanor Rigby (The Beatles), Lady Jane (Stones), ELO en vioolconcerten van Haydn. Een nieuw soort fusion van jazz, klassiek en sixties pop.

Centraal staat trompettist en zanger Eef van Breen, een moderne versie van Chet volgens insiders. Een begenadigd trompettist en aardige zanger met een frisse, heldere stem en goed verstaanbare teksten, allemaal eigen werk. Rondom zijn werk als componist is een omlijsting opgebouwd van violen, harp en cello in een ronduit klassieke setting. Tot en met pizzicato’s in het nummer Amuse pour Eva. Een opvallende rol is weggelegd voor de bassist Ruben Samama die met diep spel de amusementswaarde van de CD geweldig omhoog haalt.

Het geheel klinkt verfrissend, met goed gebrachte en  soms cynische teksten en vooral creatief muzikaal samenspel tussen trompet en de strijkers. Jammer dat juist in het titelstuk “Playing Games” naar mijn mening een brug te ver wordt genomen. Maar het stuk Frisk is het sterkst met een in ¾ maat gespeelde mooie melodie en uitstekende balans tussen de verschillende secties. Alles bijelkaar een verfrissend nieuwe aanpak en als je daar voor open staat valt er heel wat te genieten.

Eef van Breen Group, “Playing Games” Challenge Jazz Records International, CHR 70156

Om deze recensie te illustreren vond ik dit You Tube filmpje van de Eef van Breen Groep.


0 Responses to “Soms heb ik het idee dat je als jazzrecensent, muzikaal gezien dan, een goeie spagaat en dito acrobatische souplesse in huis moet hebben”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: