13
jan
11

Swingin’ Mambo !

Deze recensie schreef ik voor HiFi Video Test Magazine – 9 / September 2010.

(Jazzvrienden en vriendinnen, worstel je eerst door de recensie heen, dan weet je waar het over gaat. Ik kon van deze CD geen goede You Tube versie vinden, maar wel een top filmpje van Papa Israel. Pak je vrouw, man, vriendin of vriend of wat er voor handen is, geen koptelefoon dus, speaker voluit en doe The Mambo !)

In de jaren vijftig van de vorige eeuw had zanger Perry Como een grote hit met “Papa Loves Mambo,”.  De grondlegger van de mambo was Israel “Cachao” Lopez, een bassist en componist uit Cuba. Samen met zijn broer  Orestes was hij de voortrekker van wat werd genoemd “nuevo ritmo”  dat zo rond 1930 zijn intrede deed en Afrikaanse ritmes toevoegde aan de tradionele Cubaanse “danzon”. In de jaren vijftig werd deze muziekvorm een grote hit in Amerika en zanger Como deed daar zijn voordeel mee. Net zoals zangeres Caro Emerald die  met “A Night Like This” anno 2010 ook een revival van dit genre inzette.

De basiselementen van Afro-Cubaanse muziek zijn de sterk syncopische Afrikaanse ritmes gespeeld op conga’s en timbales, een dominante piano die vaak een doorlopend herhaald thema speelt, niet alledaagse maatverdelingen en dat alles hier en daar aangevuld met mannelijk koorzang (zoals we dat kennen van Santana in “Oye Como Va”) en fel trompetkoper.

Een vrouwelijke nazaat van Cachao, pianiste Lazara Cachoa Lopez, maakte samen met een aantal (neem ik aan) Cubaanse musici, trompettist Loet van der Lee en bassist Kees van Zomeren een CD onder de titel “Cachao Sounds – La Descarga Continua”. Het woord descarga is het equivalent van wat we in de jazzwereld een jamsessie noemen en door Cachao ooit in Cuba gelanceerd naar men zegt.

Het is een sprankelende en vooral authentieke CD geworden die de Latin liefhebbers zeer zal aanspreken. Maar niet alleen Latin liefhebbers naar ik hoop want deze muzieksoort is boeiend in zijn eenvoud en enerverend in zijn complexe maatsoorten en dynamische uitvoering die sterk op de dansspieren werkt.

Een sprekend voorbeeld van de descarga vond ik op tracknummer 5. Een jazzy intro met een swingend accent overgaand in een acht maten Afro-Cubaans melancholisch thema. Na elke themaherhaling komt de solist aan bod, in dit geval achtereenvolgens de contrabas, trompet, trombone en daarna een tempowisseling naar dubbel tempo waarbij je de benen niet meer stilhoudt. Een prima CD om onder het genot van een tropische cocktail straks een warme nazomer mee te beleven.

Lazara Cachao Lopez – Gerardo Rosales – “ Chachao Sounds – La descarga continua”  – Challenge Records – CR 73300


0 Responses to “Swingin’ Mambo !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: