19
jan
11

Walter Lampe Kwartet in Maal3 te Bovenkerk.

V.l.n.r. Walter Lampe, Sergej Shapko, Ben Schroeder, Michael Moore. (foto Erwin Wittenberg)

Het was alweer een paar maanden geleden dat we in Maal 3 waren dus het werd weer tijd. Met fotograaf Erwin Wittenberg en zijn vrouw Catherine natuurlijk, want er moet wel het e.e.a. cinematografisch worden vastgelegd.

Walter Lampe komt uit Australie maar heeft Nederlandse voorouders dus was deze avond ook een soort thuiskomen. Het schijnt dat drummer Ben Schroeder deze gelegenheidsformatie heeft opgezet. Verder was ik persoonlijk benieuwd naar bassist Sergej Shapko die een aantal malen in mijn JazzTraffic Trio heeft gespeeld en saxofonist Michael Moore. Moore is een oudgediende  in de Nederlandse jazzscene door zijn deelname aan de Instant Composers Pool en timmert al dertig jaar aan de Nederlandse jazzweg. Een zeer inventieve muzikant die vele vormen van jazz gestalte heeft gegeven en al dertig CD’s in de meest uiteenlopende formaties op zijn naam heeft staan.

De set begon goed en het traditionele filmpje dat hieronder staat getuigt daarvan. Voor het tweede nummer van de set werd gekozen voor de ballad Skylark van Hoagy Carmichael. Dat is een prachtig nummer maar om in de eerste set als tweede nummer voor een ballad te kiezen is niet gebruikelijk. Een ballad hoort midden in een optreden een rustpunt te zijn en publiek en musici adempauze te geven. Het publiek moet eerst opgewarmd worden, nietwaar. Door deze start kreeg de eerste set een enigszins mat karakter al kwam het met “Lady Sings the Blues” wel weer op gang.

In de pauze had ik even de gelegenheid om met Michael te spreken en hem te vertellen dat we het meest geraakt waren door zijn klarinetspel. Hij heeft  een mooie warme toon en het repertoire dat hij erbij koos past perfect bij dit instrument. Het was niet verwonderlijk dat in de tweede set de klarinet regelmatig tevoorschijn kwam en dat was een genoegen.

V.l.n.r. Michael Moore, Henk Brinkman (gedeeltelijk), Bob, Catherine (foto Erwin Wittenberg)

Deze musici beschikken over grote individuele kwaliteiten. Pianist Lampe speelde ingetogen en creatief,  Sergej liet met een aantal prachtige solo’s en ingenieuze dubbelgrepen zien dat hij een prima bassist is en drummer Ben Schroeder speelt nog steeds drums als een melodisch instrument. Opvallend was dat hij bijna de gehele twee sets de snare drum zonder snares speelde en het hoog opgespannen vel mooi integreerde in het geheel.

Bob en Henk Brinkman zijn het eens over de te volgen strategie om Jazz Populairder te maken en van het stoffige imago af te helpen (Foto Erwin Wittenberg)

Tot zover genoeg techniek, er was een prima sfeer,  goede opkomst en lekkere muziek. Dus hou de dinsdagavonden vrij en lees op dit blog elke maandag wat er de volgende dag in Maal3 is te doen. En als er iets van je gading bij is dan ben je zeer welkom bij Maal3 – Jazzpodium Amstelveen.


1 Response to “Walter Lampe Kwartet in Maal3 te Bovenkerk.”


 1. 1 Henk Brinkman
  januari 19, 2011 om 10:45 am

  Was erg gezellig Bob,
  Mooi resultaat op je blog. Zullen de muzikanten ook leuk vinden.
  Zend jouw link wel even aan hen door.

  Hartelijke groet,

  Henk Brinkman


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: