27
jan
11

Ferdinand Povel, Boy Edgar en de Voetboogsteeg.

Zondagavond j.l.  twitterde VPROJazzLive het nieuws dat tenorist Ferdinand Povel de VPRO / Boy Edgar Prijs 2011 had gewonnen.

Bij de naam Boy Edgar (huisarts, bandleider, pianist en componist) gaat mijn herinnering terug naar een avond ergens in 1976. Ik had die avond een gig voor drums met Boy in jazzcafe De Harmonie in de Voetboogsteeg. Ik weet niet meer precies hoe ik in Boy’s trio terecht kwam maar ik zat er met een geweldige Amerikaanse bassist van wie ik de naam niet meer weet, alleen dat hij altijd een ijsmuts droeg. En voor zang was daar een van de zusjes van der Klei (ik denk Gerrie ?)  met wie Boy toen een innige verhouding had.

Het werd een goeie gig maar er is weinig van overgebleven in mijn herinnering omdat we na afloop  het optreden vierden met een riant aantal alcoholische consumpties en ik de volgende dag met een taxi mijn drumkit moest ophalen, omdat ik de avond ervoor kennelijk niet meer mans was mijn vervoer naar huis te regelen. Laat staan mijn complete drumkit twee trappen op in de Zeilstraat omhoog te krijgen. Zo ging de gage op aan drank en taxi’s, maar dat is toch jazz nietwaar ?

Terug naar Ferdinand Povel (1947), een buitengewoon swingende tenorist met een al even mooie toon. De man heeft een onwaarschijnlijke staat van dienst opgebouwd in de jazz – en lichte muziek. Voor wie daar meer van wil weten check-out http://www.jazzmasters.nl/ferdinandpovel.htm

Bijgaand filmpje van dat gedenkwaardige concert van Rita Reijs in Carre met Ferdinand op sax, Peter Beets, Martijn van Iterson, Pim Jacobs en Joost Patocka in Irving Berlin’s  “Russian Lullaby”. Ferdinand speelt natuurlijk een lekkere solo en Rita laat zien dat ze met haar 80+ nog steeds op afstand onze beste jazz zangeres is.


0 Responses to “Ferdinand Povel, Boy Edgar en de Voetboogsteeg.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: