08
feb
11

The 100 Quintessential Jazz Songs.

Het mag natuurlijk niet ontbreken. Na de jarenlange Veronica TOP 40, The Hot One Hundred, De TOP 2000 en wat al niet, publiceerde Jazz 24.org onlangs de door luisteraars gekozen “100 Quintessential Jazz Songs”.

Dat soort lijsten zijn onverbiddelijke discussiepunten voor kenners, niet kenners, betweters, onnozele en zich tekort gedaan voelende jazz liefhebbers en andere groeperingen. Die discussies moeten natuurlijk gevoerd worden want dat maakt zo’n lijst juist zo leuk. Het spreekt voor zich dat ik die discussie niet aanga maar er zijn wel een paar opmerkingen te maken.

Want deze honderd nummers zijn een heerlijk feest der herkenning waarvan je ongestoord kunt gaan genieten zonder op de vingers getikt te worden door modernisten die dit afdoen als stoffige achterhaalde jazz. Neem bijvoorbeeld de onverbiddelijke nummer 1 : ” Take Five” van Dave Brubeck. Voor velen in de jaren zestig de eerste kennismaking met jazz van die verfoeide commerciele jazzpianist Brubeck, die toen zo te boek stond. Dat is natuurlijk nu niet meer aan de orde. Wat mij wel verbaast is dat de “flipside” van de Take Five single (ouderwetse termen voor de achterkant van een 45 toerenplaat) namelijk het “Blue Rondo a la Turk” op een verdienstelijke veertiende plaats staat van deze lijst.

Dat nummer vertegenwoordigde het kenmerk van Brubeck die met minder gangbare maatverdelingen, zoals de 5/4 maat van Take Five aan de gang ging en met Blue Rondo (9/8 maat) en later Square Dance verder experimenteerde met dergelijke onregelmatige maatverdelingen.

Op nummer 2 staat overigens uit dezelfde periode als Brubeck’s hit het bekende “So What” van Miles Davis. De vraag die zich opwerpt is: “Hoe komt het dat deze nummers die al ruim vijftig jaar geleden zijn opgenomen, nog steeds een hit zijn ?” . Het antwoord op die vraag werd op de Jazzdag 2010 gegeven tijdens een presentatie van onderzoeksbureau MusicResearch.nl. Dat antwoord is even simpel als logisch: naarmate we ouder worden nemen we de muziek uit onze jeugd mee.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de jazz, kijk maar naar de eerder genoemde pop Top 2000 waarin Beatles, Stones, Elvis en Queen bijvoorbeeld de boventoon voeren, terwijl die muziek ook al decennia oud is. Alhoewel het lijkt dat The Beatles aan aan revival toe zijn, dat is niet veel groepen gegeven.

Terug naar deze Jazz Top 100 zien we nog vele andere oude bekende langskomen. Zoals “The Girl from Ipanema” met Stan Getz dat de periode van de swing bossa inluidde en “What a wonderful world” van Louis Armstrong. Bekende composities met een zeer herkenbaar geluid die we kennelijk nog steeds hoog hebben zitten en meegenomen hebben uit onze jeugd. Maar evenzo staat er de bekende uitvoering van “Body and Soul” op van Coleman Hawkins, “Moanin” van Art Blakey en werk van John Coltrane, Charlie Parker e.v.a. Allemaal uit die bloeiperiode van de jazz in de jaren’50 en ’60 van de vorige eeuw.

De volledige Top 100 is te beluisteren op NPR. Neem daarom een avondje de tijd, koptelefoon op en ga naar de link van NPR en laat de hele avond een fantastisch stuk jazzgeschiedenis aan je voorbij gaan.

NPR link: http://www.jazz24.org/jazz100.html en  klik “Listen now” aan.


0 Responses to “The 100 Quintessential Jazz Songs.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: