22
feb
11

Broadway Musicals: “There’s a small hotel”

Leven en werk van Richard Rodgers en Lorenz Hart (8), zie ook het programma van Colette Wickenhagen & The JazzTraffic Trio op dit blog https://bobvaneekhout.wordpress.com/2010/12/17/the-jazztraffic-trio-presenteert-swingin-musicals/

Richard Rodgers (l) en Lorenz Hart.

Het grote succes van de musical Jumbo, althans de hits die Rodgers en Hart hiervoor schreven, kreeg een opvolger met de musical “On Your Toes” die in premiere ging op 11 April 1936 en  maar liefst 315 voorstelingen haalde en daarmee een van de langstlopende musicals van dat jaar werd. Daarmee hadden de heren weer een groot succes behaald want ze schreven niet alleen de muziek maar ook het script van de musical. Ze stonden op het toppunt van hun roem en carriere die in 1919 was begonnen.

Voort Jumbo hadden ze het nummer “There’s  A Small Hotel” geschreven dat echter niet in die musical werd gebruikt maar doorgeschoven werd naar “On Your Toes”. Er werd gezegd dat Hart zo’n hekel aan de muziek had dat hij maandenlang weigerde er een tekst voor te schrijven. Toen hij het uiteindelijk deed werd het uit Jumbo geschrapt en later weer gebruikt.

Er zijn twee versies over het hotel. De eerste is dat Rodgers ooit in een hotel in Stockton  (New Jersey) had gelogeerd had en daar de inspiratie voor dit nummer had gekregen. De andere is dat het geinspireerd is op een door Lorenz Hart gekend zogenaamd Honeymoon Hotel, die in gebruik waren voordat de periode van motels aanbrak. Hart, bekend om zijn amourezue homosexuele avonturen die in het geheim plaatsvonden en waardoor hij vaak onvindbaar was, was kennelijk bekend met een dergelijk hotel.

Hoe het ook zij, On Your Toes leverde dit mooie nummer op en hier is een uitvoering door Chet Baker in de bekende jaren zestig setting van de vorige eeuw.

Bronnen:

Green, Stanley -Broadway Musicals Show by Show, 2008 Applause Theatre & Cinema bOOKS, ISBN 978-1-55783-736-3

Keyser, Herbert – Geniuses of the American Musical Theatre, 2009 Applause Theatre & Cinema Books, ISBN 978-1-4234-6275-0

 


0 Responses to “Broadway Musicals: “There’s a small hotel””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: