23
feb
11

Recensie: Norma Winstone : “Stories Yet To Tell”

 

Jazzvrienden en vriendinnen, deze recensie schreef ik voor Hifi Video Test Magazine,  zojuist verschenen – Nr. 2 / 2011.


Interessant werk kwam er uit van vocaliste Norma Winstone die met Klaus Gesing op basklarinet / sopraansax en Glauco Venier op piano een mooi en verzorgd product afleverde.

Afgaande op haar bio is Norma al sinds 1971 aan het werk en is inmiddels gelouterd met vele CD’s en dito prijzen. Als je zo lang aan het front staat dan gaan vocalistes en musici op den duur hun eigen weg volgen en proberen zich steeds meer te ontplooien naar eigen inzicht en gevoel. Psycholoog Maslow heeft daar ooit eens een piramide theorie voor bedacht die in al zijn eenvoud nog steeds opgeld doet.

Ik moet me sterk vergissen maar het lijkt me dat in deze productie de teksten uitgangspunt voor de muziek zijn. Want het is geen standaard rijm en AABA schema’s die we voorgeschoteld krijgen maar meer poezie die op muziek is gezet. Dat betekent dat je als luisteraar ook de tekst moet volgen om de compositie en de daarbij horende timing goed op te nemen en te kunnen waarderen. Voor dat doel is een mooi CD boekje bijgevoegd met alle teksten uitgeschreven. Dat vereist de nodige luisterarbeid die zich zeker uitbetaald.

Met enig inlevingsvermogen is het denkbaar dat een aantal composities bruikbaar zijn om verder uitgewerkt te worden in andere bezettingen. Als je compositorisch op dat niveau zit dan ben je al een heel eind op weg want dan kun je dienen als inspiratiebron voor anderen die met hun eigen interpretatie nieuwe dimensies toe kunnen voegen. Knap is ook dat, ondanks het feit dat je in feite slechts drie “stemmen” hoort en de composities zich alle in een enigszins kabbelend tempo ontwikkelen, de gehele CD fris, afwisselend en verassend aandoet. Dat moet het werk zijn van een professionele producer waarvan ik denk dat die in vaderlandse producties vaak ontbreekt.

Kortom, het is zeer aan te bevelen om dit werk met behulp van een mooie geluidsinstallatie en tekstboek in de hand te ondergaan. Pak er een glas wijn bij en je hebt een topavond met veel onthaasting zoals dat tegenwoordig heet.

Stories yet to tell – Norma Winstone –ECM Records – ECM 2158.

Hierbij een mooi filmpje met “the making of” van deze mooie CD.


0 Responses to “Recensie: Norma Winstone : “Stories Yet To Tell””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: