25
feb
11

Recensie: “Fay Claassen – Sing !”

Jazzvrienden en vriendinnen, deze recensie schreef ik voor het HiFi Video Test Magazine (HVT) in het zojuist verschenen nummer HVT Februari 02/2011.

Enige jaren geleden hoorde ik Fay Claassen voor het eerst tijdens een optreden met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het kon mij niet overtuigen. Wellicht was het niet haar avond. Dat is geen schande want Art Blakey heeft ooit gezegd dat een musicus die een (1) keer per jaar in volle harmonie is met zijn omgeving, een bevoorrecht mens is. En hij kon het weten.

Met haar nieuwe CD “Sing !” heeft Fay echter een ijzersterke productie neergezet. Op de eerste plaats natuurlijk haar stem die “gewoon” lekker klinkt. Sterk maar toch een vleugje breekbaar hetgeen haar onweerstaanbaar maakt, keihard swingend en dan weer gevoelig, complexe timing met top of the notes singing en simpel waar nodig.

In het laatste nummer laat ze horen dat ze een nummer inhoudelijk kan dragen en een verhaal vertellen. Met een wonderschoon arrangement wordt de tekst “gebracht” en zingt ze ingetogen maar vol emotie. Al deze elementen passen als vocale yin-yang in elkaar en er zijn maar weinig zangeressen die dat in huis hebben. Sterk en gedurfd is ook het openingsnummer “Tight”. Dat stuk is geschreven door Betty Carter maar vooral ook voor Betty Carter die een volkomen eigen geluid heeft. Met een prachtige eigen interpretatie (als ze “my man” zingt smelt ik helemaal) geeft Fay een hele nieuwe dimensie aan dit nummer.

De repertoirekeuze van de CD is niet alledaags met bijvoorbeeld een nummer van Bjork maar evenzo een compositie van Vincent Youmans. Dat is het overbekende “Tea for Two” dat bij Youmans midden in de nacht kwam opborrelen en dat hij die nacht nog voltooide met tekstschrijver met Irving Ceasar. Ze gebruikten het nummer ooit om de musical “No no Nanette” te redden. In ieder geval geven Fay, het orkest en haar arrangeur er een volstrekt eigen invulling aan met een boeiend en topswingend arrangement vol met tempowisselingen en modulaties.

Deze combinatie van zang, arrangeur en orkest is van internationale allure en Fay heeft zich daarmee aan de kop van het peloton Nederlandse zangeressen genesteld. Productioneel ook buitengewoon goed verzorgd en een boekje in de hoes met veel informatie. Klasse !

Fay Claassen – “Sing!” – Challenge Records CR73301.


0 Responses to “Recensie: “Fay Claassen – Sing !””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: