01
mrt
11

1 Maart 2011: “Spring Is Here”

Leven en werk van Richard Rodgers en Lorenz Hart (aflevering 10), zie ook het programma van Colette Wickenhagen & The JazzTraffic Trio op dit blog

https://bobvaneekhout.wordpress.com/2010/12/17/the-jazztraffic-trio-presenteert-swingin-musicals/

 

Rodgers en Hart achter de piano aan het werk

Na de spectaculaire successen 1936 ging het artistiek en financieel alleen nog maar beter met Richard Rodgers en Lorenz Hart. In 1937 schreven ze voor het eerst een politieke satire verwerkt in de musical “I’d Rather Be Right” met wederom een muzikale hit “Have You Met Miss Jones”. Financieel ging het voor de wind want volgens publicaties van die tijd verdienden ze ieder $ 100 000 dollar per jaar. Een vermogen in die tijd, zeker tijdens de Grote Depressie met grote armoede en werkeloosheid.

Paradoxaal genoeg ging het persoonlijke leven van beide heren niet over rozen. Dick Rodgers begon meer en meer te drinken als gevolg van een slechte verstandhouding binnen zijn gezin. Zijn dochters vonden hem afstandelijk en zijn vrouw was dominant en ziekelijk. Zijn schoonvader had eerder zelfmoord gepleegd en zijn vrouw kwam daar nooit overheen.

In 1938 ging het met Larry Hart steeds meer bergafwaarts. Het was duidelijk dat hij aan een persoonlijkheidstoornis leed en vluchtte in drank, vermoedelijk drugs en wilde sexfeesten. Ondanks dat hij homo was deed hij verschillende vrouwen een huwelijksaanzoek maar werd steeds afgewezen. Zangeres Mabel Mercer zei over hem ” He was the loneliest man I ever knew. Even loneley in the crowds he created”.

De samenwerking werd ook steeds moeilijker. Hart schreef nog steeds briljante teksten maar hij werkte sporadisch. Vaak was hij weken onvindbaar en Dick Rodgers moest dan zelf de repetities doen en wijzigingen in de teksten van Hart aanbrengen. Terwijl hun hitmusicals “Babes In Arms” en “On Your Toes” nog liepen scoorden ze in 1938 wederom een musical hit met “I Married An Angel”.

 

Originele poster uit 1938

Een prachtige compositie uit die musical is “Spring is here”. Zeer toepasselijk omdat meteorologisch gezien vandaag de lente is begonnen.

Hier in een wonderschone uitvoering van het Bill Evans Trio uit 1958 met Bill Evans op piano, Scott LaFaro op contrabas en Paul Notian op drums.

Bronnen:

Green, Stanley -Broadway Musicals Show by Show, 2008 Applause Theatre & Cinema bOOKS, ISBN 978-1-55783-736-3

Keyser, Herbert – Geniuses of the American Musical Theatre, 2009 Applause Theatre & Cinema Books, ISBN 978-1-4234-6275-0

 


0 Responses to “1 Maart 2011: “Spring Is Here””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: