03
mrt
11

Sarah Vaughan: “Spring Can Really Hang You Up The Most”

Het thema lente is voor veel componisten en tekstdichters een grote bron van inspiratie. Ontluikende natuur wordt vergeleken met ontluikende liefdes, net zoals het vallen van de bladeren tot een vaak wat treurige tekst oproept. Zo is er voor elk jaargetijde wel een passende compositie te vinden.

Het nummer met de onvertaalbare titel “Spring Can Really Hang You Up The Most”, in 1955 geschreven door Tommy Wolf en Fran Landesman is een goed voorbeeld hiervan. Het is een nummer dat in de vergetelheid is geraakt en dat wordt wellicht veroorzaakt doordat het in alle opzichten een complexe compositie is. Uitgangspunt was het gedicht van Frances (Fran)  Landesman die in 1952 was begonnen met het schrijven van teksten en dit gedicht over de lente deze titel meegaf.  Het zijn in feite tien coupletten met bijna onzingbare zinnen als “spring this year has got me feeling like a horse that never left the post” en “doctors once prescribed a tonic, sulphur and moloasses was the dose”.

De muziek is van Tommy Wolf die pianist was in  de Crystal Palace Night Club in St. Louis van de man van Fran. Door de complexe tekst ontstond er ook een complexe melodie hetgeen vooral wordt veroorzaakt door de vele wendingen en intervallen die een groot bereik en flexibiliteit vragen van de zanger of zangeres.

Het spreekt voor zich dat voor de groten zoals Ella Fitzgerald en Barbara Streisand dit stuk een kolfje naar hun hand was  maar persoonlijk vind ik de uitvoering van Sarah Vaughn de mooiste. In een sfeervol arrangement van Don Costa nam zij dit nummer op voor haar Snowbound album uit het begin van de jaren zestig.

Een vergeten nummer van een vergeten album en een bijna vergeten zangeres. Zo hoor je niet meer zingen helaas.

Bronnen: Wikipedia en You Tube.


0 Responses to “Sarah Vaughan: “Spring Can Really Hang You Up The Most””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: