04
mrt
11

Julie London: “Melancholy March”

Uit  de vorige twee blogposts met “Spring Is Here” van Rodgers & Hart in een uitvoering van Bill Evans en daarna “Spring Can Really Hang You Up The Most” van Tommy Wolf en Fran Landesman in een uitvoering van Sarah Vaughan blijkt dat het voorjaar, dat meteorologisch gezien op 1 maart begonnen is, een grote inpiratiebron is voor componisten, tekstdichters, musici, zangers en zangeressen.

Ikzelf heb een grote interesse in onbekende nummers (“nummers die niemand speelt” zoals saxofonist Bob Rigter het uitdrukt) en op mijn zoektocht kwam ik een album tegen van de Amerikaanse zangeres Julie London met de titel “Calendar Girl”. Julie London (1926 – 2000) was een buitengewoon knappe en sexy verschijning en zangeres van jazzy stukken. Haar grote succesen kwamen in de vijftiger jaren van de vorige eeuw en ze maakte maar liefst tweenendertig LP’s.

Ze was getrouwd met jazzpianist, componist en producer Bobby Troup, een naam die niet direct alarmbellen doet rinkelen. Hij was ook een bekende in de jaren vijftig en vooral The Four Freshmen waren een fan van hem want ze namen een aantal nummers van hem op. Maar het meest bekend is Troup als componist vam “Route 66” en ja, wie kent dat niet.

Julie London was zeker geen zangeres in de categorie Ella Fitzgerald of Sarah Vaughan maar met haar wat rokerige stem en sensuele uitstraling was ze een gevierd zangeres. Ze had een beperkt bereik en geen uitzonderlijke techniek of timing maar het was een aangenaame stem om naar te luisteren. De LP Calendar Girl is inmiddels een collectors item, niet in het minst door de cover met 12 pin-ups van Julie herself. Maar de LP is ook muzikaal interessant met bekende en minder bekende nummers. Hier bijvoorbeeld een compositie van Dory Langdon.


0 Responses to “Julie London: “Melancholy March””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: