05
mrt
11

The Golden Gate Quartet op het Meer Jazz Festival 2011.

In mei vindt hier in de Haarlemmermeer in Hoofddorp weer het jaarlijkse Meer Jazz Festival plaats. Altijd een grootse jazzgebeurtenis met veel nationale en internationale musici en een BigBand concours. Het hele programma is nog niet gepubliceerd maar de organisatie maakte wel bekend dat het Golden Gate Quartet de hoofdact van 2011 zal zijn. Een nogal verassende keuze van de organisatie en een interessante kennismaking met dit kwartet dat al een heel lange historie kent.

De groep werd opgericht in 1934 in Virginia door vier studenten,  aanvankelijk onder de naam Golden Gate Jubilee Quartet. De toevoeging Jubilee werd ingegeven door de zwarte muziek van die tijd  die vooral ten doel had te jubelen over het geloof in de Heer. De toevoeging Jubilee verdween maar ik kan nergens vinden waar de naam Golden Gate vandaan komt. Wellicht staat het voor hemelpoort maar dat is niet zeker.

De muziek van de groep ontwikkelde zich vanaf hun oprichting en bestond uit een mengeling van gospel, spirituals, jazz en blues waarbij de zangarrangementen werden geinspireerd op de zogenaamde barbershop kwartetten. Barbershop muziek ontstond rond 1900 in kapperszaken in Amerika waar de zwarte klanten de wachttijd doodden met het samenzingen (close harmony) van volksliedjes. Zo ontstond deze muziekvorm die ook bekend werd door groepen als The Inkspots en The Mills Brothers.

Het Golden Gate Quartet heeft inmiddels een historie opgebouwd van ruim zeventig jaar en is vooral in Europa heel populair geweest en in Frankrijk in het bijzonder. Voor een uitgebreid historisch verslag zie http://www.cultd.net/goldengate/history.htm

Ik weet niet waarom de organisatie tot deze keuze is gekomen maar het lijkt me een bijzondere gebeurtenis deze heren aan het werk te zien.


0 Responses to “The Golden Gate Quartet op het Meer Jazz Festival 2011.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: