16
mrt
11

Jazz legende Joe Morello overleden.

Hij was een voorbeeld en inspirator voor velen. Op 12 maart j.l. overleed Joe Morello (82), legendarische drummer en leraar. Het is droevig dat na het recente overlijden van George Shearing weer een jazzicoon uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is heengegaan.

Natuurlijk kennen we Joe als drummer van het Dave Brubeck Quartet en de eerste kennismaking met deze groep van het legendarische “Take Five” met op de flipside “Blue Rondo A La Turk”. Wellicht het enige jazznummer dat het tot een TopHit notering bracht. Ik zet zelf op drums wel eens die typische 5/4 maat in op een jamsessie en iedereen weet dan, dat wordt “Take Five”.

Joe maakte een bijzondere keuze die het verloop van zijn carriere bepaalde. Inplaats van in te gaan op een aanbieding van de beroemde Benny Goodman en Tommy Dorsey, koos hij voor een contract van twee maanden bij de toen relatief onbekende Dave Brubeck. Joe deed dat alleen omdat Brubeck beloofde dat hij zich bij het kwartet zou kunnen ontplooien. Die belofte heeft Brubeck gestand gedaan  met prachtig solowerk van Joe als resultaat. Hij speelde vervolgens twaalf jaar onafgebroken bij het Brubeck kwartet.

Na zijn actieve periode wijdde Joe zich aan het overdragen van kennis als leraar en auteur van beroemde studieboeken, zoals zijn prachtige lessen uit “Masterstudies” . Als eerbetoon aan Joe dit zwart wit filmpje uit 1961. Let op de hi-hat die in een 5/4 maat consistent op tel 2 en 4 komt terwijl de handen en rechtervoet soleren. Pas op het eind van de solo raakt Joe de controle over de hi-hat een beetje kwijt. Een buitengewoon knap staaltje van Joe’s ongelooflijke techniek en coordinatievermogen.

R.I.P.


0 Responses to “Jazz legende Joe Morello overleden.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: