27
mrt
11

Recensie: Peter Beets & Co. – “Chopin Meets The Blues”

Jazzvrienden en vriendinnen, deze recensie schreef ik voor het zojuist verschenen Maart nummer van Hifi Video Test Magazine – HVT 03/2011


“Tijdens de Jazzdag 2010 in Amersfoort presenteerde Arno Prins van MusicResearch.nl een gedegen onderzoek naar de muzikale voorkeuren van een representatieve Nederlandse populatie en naar de relaties tussen die voorkeuren en een aantal demografische kenmerken. Een belangrijke conclusie vond ik dat jazzliefhebbers ook klassieke muziek liefhebbers zijn en omgekeerd. Een mogelijk verband is dat beide groepen liefhebbers over het algemeen vijftig plus en hoogopgeleid zijn en daardoor relatief complexe muziekvormen meer kunnen waarderen dan bijvoorbeeld de moppies van Frans Bauer. Overigens met alle respect voor onze Frans. Voor mij persoonlijk was deze conclusie goed te plaatsen. Ik ben een groot jazzliefhebber maar ook een bewonderaar van het werk van Rachmaninov en Chopin, zeker hun pianoconcerten die ik zowel live als op CD regelmatig beluister.

Als deze twee muziekvormen daadwerkelijk bijelkaar komen en als dat gebeurt onder regie van de geniale jazzpianist Peter Beets dan is dat bijna een spirituele ervaring. Volgens de overlevering moest Beets toen hij op het Conservatorium zat zowat de studielokalen worden uitgeslagen, zo bezeten was hij van muziek van de vroege ochtend tot de late avond en hij zal zich zeker te pletter hebben gestudeerd op Chopin’s meesterwerken.

In November 2009 nam hij in New York een plaat op met de titel “ Chopin Meets The Blues” met daarop acht composities van de grote Frederic Chopin. Met vier Nocturnes, twee Preludes, een Wals en een Mazurka vulde hij een CD met jazzarrangementen van dit deel van Chopin’s oeuvre. Ik ben in het ongewisse of de klassieke puristen dergelijke muzikale versmeltingen kunnen waarderen maar ik kan een ieder verzekeren dat deze CD met het grootste respect en liefde voor de muziek gemaakt is. Bovendien wordt Peter Beets bijgestaan door een aantal topmusici met Joe Cohn op gitaar, Reuben Rogers op contrabas en Greg Hutchinson op drums.

Het bijbehorende CD boekje geeft veel informatie over de totstandkoming van deze CD en Beet’s filosofie over de muzikale aanpak. Een citaat hieruit: “ What’s more, he (Chopin-BvE) was using the chromatic scale – in other words, all twelve notes, including the so-called ‘blue notes’ for melodic embellishment, which is at the very heart of everything he composed. So in a sense, he was writing tunes ideal for bebop, although he couldn’t have known that”.

En tot slot een citaat van Paul Blair die het voorwoord schreef:” Anyway, it’s very easy to imagine that if Chopin had strolled into Brooklyn’s System Two Studio on the afternoon when these remarkable tracks were being laid down by Beets & Co., there’d be a wide grin on his face”.

Chopin Meets The Blues – Peter Beets – Challenge Records / Criss Cross Jazz 1329.”


1 Response to “Recensie: Peter Beets & Co. – “Chopin Meets The Blues””Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: